2024. április 27. - Zita

A szórványvidék magyar diákjait segítik a reformátusok

A szórványvidéken élő több mint kétszáz romániai magyar gyermek anyanyelven való tanulását könnyítette meg az Erdélyi Református Egyházkerület a három éve indított, Iskolatáska nevű programja révén.
2008. szeptember 3. szerda 11:25 - Hírextra
Eddig 204 gyereken segítettek, a kedvezményezettek olyan településeken laknak, ahol nincs magyar tannyelvű iskola vagy osztály, a szülőknek pedig nem áll módjában közeli nagyobb településre, városba vinni a gyermeket magyar iskolába - mondta Balázs Attila lelkipásztor, programfelelős az MTI-nek.

A programban részt vevő gyerekek zöme az erdélyi Mezőség falvaiból, a Marosvásárhely-Kolozsvár vonaltól keletre eső területről származik. Ezek a települések többszörösen hátrányos helyzetűek, gazdaságilag elmaradottabbak, mint az ország többi része, a beolvadás veszélye fenyegeti az ott élő magyarokat. A kisebbségi lét körülményei között az anyanyelvet csak családon belül van alkalmuk használni.

A református egyház nem biztosít szervezett kereteket a segélyezés lebonyolításának, azaz nem gyűjti be az adományokat és nem osztja szét azokat, csupán a segítőkészséget és a segítségre való igényt hangolja össze.

Lelkészek, tanítók közreműködésével nyilvántartásba veszi azokat a gyermekeket, akik bekapcsolódhatnak a programba, ezen kívül megkeresi a potenciális segítőket. - "Tapasztalatunk szerint sokkal személyesebb a kapcsolat támogató és támogatott között, ha megismerik egymást" - mondta a programfelelős.

A támogató a gyerek iskoláztatási költségeihez járul hozzá. Egyéni esetekben döntik el, hogy mire van nagyobb szükség: a kollégiumi költségek fedezésére, az utaztatásra vagy esetleg a tanszervásárlásra.

A támogatott gyerekek zöme kolozsvári, szamosújvári, dési, besztercei iskolákban tanul, de vannak köztük néhányan, akik székelyföldi tanintézetek padjaiban ülnek.

A gyerekek felekezeti hovatartozása nem szempont, csak az, hogy magyar iskolában akarjanak tanulni, és az adományozó erdélyi legyen. Ez utóbbihoz azért ragaszkodnak, mert így remélik növelni az erdélyi magyarság tehetősebbjeinek szociális érzékenységét.

"Örömmel tölt el, hogy a múlt csütörtökön tettük közzé a sajtóban legutóbbi felhívásunkat, és máris 13 új támogató jelentkezett, többen közülük a Székelyföldről" - mondta a programfelelős.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását