2024. április 19. - Emma

Csendesebbek az éjszakák

A folyamatosan nyitva tartó üzletek, benzinkutak többsége betartja azt a helyi önkormányzati rendeletet, miszerint Szolnokon este 22 és reggel 6 óra között nem árusíthatnak szeszes italt; miután szűkült az alkoholhoz jutás lehetősége, kevesebb lett a lako
2008. augusztus 31. vasárnap 14:37 - Hírextra
A szolnokiak által csak szeszrendeletnek hívott jogszabályról júniusi ülésén határozott a település önkormányzata. Az augusztustól életbe lépett, és 19 kisebb élelmiszerüzletet, négy benzinkutat és egy hipermarketet érintő jogszabály bevezetését azzal indokolták, hogy elsősorban fiatalok alkoholfogyasztását próbálják kordában tartani. Korábban ugyanis a szesztől felhevült tizen- és huszonévesek éjszakai hangoskodásai, randalírozásai miatt sok panasz érkezett a polgármesteri hivatalba. Emellett a városban a betonalapból kirángatott padok, összetört virágtartók, szétrugdosott szemétgyűjtők, üvegfaluktól megfosztott autóbuszvárók jelezték az alkoholtól többletenergiát kapott fiatalok erőfitogtatásait.

A polgármesteri hivatal munkatársai augusztus 13-án éjjel vizitáltak először az érintett üzletek közül tizenötben, az ellenőrzés kiterjedt a szeszes ital árusítás tilalmára valamint a vásárlók részére készített tájékoztatás meglétére. A próbavásárlások során három helyen tudtak alkoholt vásárolni, a többiben a rendeletben foglaltak betartása maradéktalanul megtörtént.

Szalay Ferenc polgármester ennek kapcsán elmondta: az első ellenőrzés célja a figyelemfelhívás volt, szankciót senkivel szemben sem alkalmaztak. Hozzátette: az éjszakai akciók folytatódnak, és akik a továbbiakban megszegik az előírásokat, szabálysértési eljárást indítanak ellenük.

Az éjszakai alkohol-eladási stop egyik érintettje a Tesco hipermarket. Hackl Mónika, az országot behálózó áruházlánc külső kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a kötelező írásos tájékoztató kifüggesztésén túl a Tescóba este 10 óra előtt betérőket szóban is figyelmeztetik a szeszvásárlási tilalomra. Mint megjegyezte, a vásárlók odafigyelnek az időpontra, és még 22 óra előtt megveszik az alkoholt, így gyakorlatilag a forgalmukban emiatt visszaesés nem volt. Hackl Mónika szolnoki kollégái jelzései alapján arról is beszámolt, hogy egy-két esetet kivéve, a vevők nem háborogtak, hogy nem tudtak szeszes italt venni, többségük tudomásul vette az előírásokat.

A kisebb boltokban sem idézett elő jelentős visszaesést a forgalomban az alkohol-eladási stop, és jellemző, hogy emiatt csupán egy üzlet korlátozta nyitvatartási idejét.

A szeszrendelet nem jelenti azt, hogy Szolnokon éjszaka nem lehet nyilvános helyen alkoholt fogyasztani - mondta el az MTI-nek Nádas Mihály étterem tulajdonos.Saját tapasztalatait megosztva közölte: a szeszt boltokban megvásárlók eddig sem tartoztak a vendégkörükbe, és üveges sört, bort vagy tömény szeszt augusztusban elvitelre senki nem vett náluk, feltehetően borsos áruk miatt.

A csendesebb szolnoki esték annak is köszönhetők, hogy a városban él egy kocsmarendelet is. Ennek lényege, hogy ugyancsak augusztustól a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség rendszeresen ellenőrzi a lakókörnyezetben üzemelő zenés szórakozóhelyeket, hogy megfékezzék a nyílt utcán ittasan hangoskodókat, randalírozókat. Sikerességét a vendéglátó egységek üzemeltetői is segítik saját környezetükben, erről egy szerződést írtak alá a települési önkormányzattal.

Bár az idő rövidsége miatt még korai lenne mérleget vonni, de a rendőrség is úgy látja, hogy kevesebb az ittas állapotban elkövetett szabálysértés vagy bűncselekmény az éjszakai órákban Szolnokon - felelte az MTI érdeklődésére Szabó Zita rendőr főhadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását