2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ez volt ám az éjszaka!

Múzeumlátogatókkal telt meg a budai Vár szombat délutántól: a Múzeumok éjszakáján érdeklődők tömegét vonzotta a Magyar Nemzeti Galéria (MNG), csakúgy, mint a Budapesti Történeti Múzeum (BTM), az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) vagy a Hadtörténeti Múzeu
2008. június 22. vasárnap 12:30 - Hírextra

A hagyományosan a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, immár ötödik alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakáján a látogatók a belépőként szolgáló matrica egyszeri megvásárlásával valamennyi kiállítóhely állandó és időszaki tárlatait megtekinthették, részt vehettek az összes rendezvényen és a BKV múzeumközi különjáratain is utazhattak.

A tapasztalatok szerint a buszokra szükség is volt: a Dísz térre 10 percenként befutó járatok kivétel nélkül megteltek utasokkal.
A MNG-ban zenés reneszánsz kézműves délutánnal kezdődtek a programok: a gyerekek a Mátyás király öröksége című kiállításhoz kapcsolódó vármaketteket, iniciálét, díszes nyomatot készíthettek, míg a Moholy-Nagy kiállítás kapcsán képeslapot, fotogramot alkothattak, sokan viszont a kényelmes babzsák fotelekből hallgatták a kézműves-asztalok mellett játszó zenekart.

Este héttől a MNG különböző pontjain a Zeneművészeti Egyetem hallgatói adtak koncerteket a képek között, az első emeleti barokk concertók hallgatóságára például Szinnyei Merse Pál Lila ruhás nője tekintett le.

A Savoyai teraszon a könnyűzene kedvelői gyülekeztek: a korán érkezők kényelmes nyugágyakból nézhettek le a Lánchídra, amelyet éppen a Hídünnep emberforgataga töltött meg. Elmondásuk szerint a Várba ritkábban látogatóknak és a vidékieknek már maga a kilátás, az épületek, a történelmi környezet is élményt jelentettek.

A galéria gyűjteményét bemutató tárlatvezetések közül az egyik legnépszerűbbnek Winkler Nóráé bizonyult. "Meglepetés volt, hol lesz a vezetés, ehhez képest könnyen megtaláltak az érdeklődők, a cím viszont mindenkit meglepett, pedig az ki volt írva. Szerettünk volna valami olyan témát, aminek van komoly alapja, de azért szórakoztató, ezért választottuk A lányok, a lányok, a lányok angyalok címet" - mondta el az MTI-nek a Magyar Televízió műsorvezetője.

Mint hozzátette, annak okát keresték, miért ábrázolták a nőket többnyire sematikusan, "kislány korukban megmaradtként" a XIX. és a XX. század nagy részében, ezért a túra is a sokat mondó Ártatlanság című szobortól indult.

"Ez egy nagyon jó gyűjtemény, így fontos képek közül válogathattunk, megálltunk például Barabás Miklós, Székely Bertalan, Lotz Károly vagy Márffy Ödön festményei előtt" - beszélt a vezetés állomásairól Winkler Nóra.

Rendkívül népszerűek voltak a BTM tárlatait bemutató programok is. A múzeumba látogatók tömege a viszonylag szűk lépcsőfeljárót teljesen megtöltötte, így elmondásuk szerint sokan nem is várták meg a vezetést, maguk indultak el a műalkotásokat felfedezni.

A BTM könnyedebb programokkal is készült: interaktív játékok, udvari táncmulatság vagy a Duma Színház humoristáinak stand up comedy-je is várták a látogatókat, nagy sikerrel. Rendkívül látványosnak bizonyult a múzeum előtti éjféli tűzzsonglőr bemutató is.

Az OSZK legnépszerűbb rendezvénye szombat este talán a Palya Bea koncert volt, de a könyvtár kedvezményes beiratkozási lehetőséget is biztosított olvasóinak. "264 beiratkozót regisztráltunk este 10-ig, ami minden várakozásunkat felülmúlta" - tájékoztatta az MTI-t Tóth Ferenc Tibor.

Az intézmény tájékoztatási igazgatója hozzátette, az OSZK éjjel 2-ig hagyományos, könyvtári funkcióját is ellátta, így minden olvasóterme nyitva várta a látogatókat. "A raktárak mélybe is elkalauzoljuk az érdeklődőket, nyolc emelet mélységbe, így tényleg a Vár gyomrába juthatnak el. Nehéz lehetett beférni a vezetésekre, mert az éjjel fél 2-es turnusra is lefoglalták már az összes helyet" - nyilatkozta 11 órakor.

A könyvtárban a látogatóknak nem csak a szeme lakhatott jól, hanem kulináris örömökben is részesülhettek: ha jól válaszoltak a kiállítással kapcsolatos kérdésekre, reneszánsz édességeket kóstolhattak meg. A még éjjel is nagy számban jelen lévő gyerekek a Csillag a holló árnyékában című kiállításhoz kapcsolódó játszóházat élvezték a leginkább, itt reneszánsz ruhákat vehettek magukra, kipróbálhatták a könyvnyomtatást vagy a kódexírást kalamárissal és pennával.

Tóth Ferenc Tibor összegzése szerint az OSZK-ban tavaly 5600 látogatót regisztráltak a Múzeumok éjszakáján, idén azonban ez a szám minden valószínűség szerint magasabb lett.

A HM udvarán éjfél körül régi ágyúk tövében még sokan járták a reneszánsz táncokat, mások inkább egy Panzer IV-es harckocsi márciusban feltárt lövegtornyába másztak be. A Kapisztrán téren egy középkori haditábor verte fel sátrait, itt egyes vitézek még éjszaka is a bajvívást gyakorolták, jó pár társuk azonban már reneszánsz lakomát csapott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását