2024. március 29. - Auguszta

Kevesebb az infarktus

A Skóciában 2006-ban bevezetett, nyilvános helyekre vonatkozó dohányzási tilalom egy év alatt átlagosan 17 százalékkal csökkentette a szívinfarktusok számát - állapították meg brit kutatók. A tanulmány az első nagy léptékű felmérés arról, hogyan hat a pas
2008. július 31. csütörtök 11:08 - Hírextra
Jill Pell, a Glasgow-i Egyetem munkatársa és csoportja kilenc skót kórházban vizsgálta a szívinfarktus miatt bekerült páciensek számának alakulását. A tilalom bevezetése és a kutatás időpontja között eltelt időszakban 14 százalékkal kevesebb dohányost, 19 százalékkal kevesebb egykori dohányost és 21 százalékkal kevesebb nemdohányzót vettek fel szívinfarktussal. Összehasonlításképp: ugyanebben az időszakban Angliában csak négy százalékkal csökkent a szívinfarktusok száma.

A Pell által tanulmányozott 5919 esetből úgy tűnik, a nők számára nagyobb előnnyel járt, hogy nem szívják más füstjét, 19 százalékkal csökkent a tilalom óta a dohányos nők, 11 százalékkal a dohányzó férfiak körében a szívinfarktusok száma, a nemdohányzó nők között pedig 23 százalékkal, míg a férfiaknál 18 százalékkal.

A tilalom bevezetésekor felmerült, hogy a dohányzás a nyilvános helyekről átterelődik a lakásokba. A kutatók szerint éppen az ellenkezője történt, a társadalmi hozzáállás változott meg, hiszen az otthoni dohányzás is csökkent. Pell csoportja olyan vegyszert alkalmazott, amely méri a levegőből felvett dohányfüstöt. Úgy találták, hogy ez 42 százalékkal csökkent, ennyivel kevesebb füstöt lélegeznek be az emberek passzív dohányosként.
A tanulmány a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását