2024. április 19. - Emma

Táncestek a budavári Karmelita udvarban

Magyar néptánc-, argentin tangó-, flamenco- és klasszikus indiai táncestek várják a közönséget július 29. és augusztus 15. között a Nemzeti Táncszínház hagyományos nyári szabadtéri előadásain, a budavári Karmelita udvarban.
2008. július 22. kedd 16:35 - Hírextra
Nagy Orsolya, a Nemzeti Táncszínház pr menedzsere a távirati irodának elmondta, hogy a Sivasakti Kalánanda Táncszínház Kavala kúttu című "indiai tánckavalkádja" nyitja a hangulatos, macsakaköves udvarban megrendezett programsorozatot. Az együttes, amelyet Somi Panni vezet, az évezredes indiai kultúra több klasszikus táncát is megismerteti a magyar közönséggel, többek között a bharatanátjamot.

Kulik Johanna és Gellai Tamás egy Buenos Aires-i milonga hangulatát hozza el a budai Várba. A Tango Argentino című esten a zenekar is nagy szerepet kap, a Quartett Escualo négy muzsikusa ugyanolyan hangsúllyal lesz jelen a színpadon, mint a táncosok - árulta el Nagy Orsolya. A FlamenCorazon Arte Táncszínház művészei a napsütötte Andalúziát idézik meg: a Las Flamencas – Anya és Lánya című produkcióban nagy hangsúlyt kapnak az anya, Lippai Andrea és lánya, Pirók Zsófia szólói és duettjei.

Visszatérő vendégnek számít a Karmelita udvarban a Honvéd Táncszínház is. Zsuráfszky Zoltán, az együttes művészeti vezetője évekkel ezelőtt kezdte el feldolgozni Martin György néprajzkutató hagyatékát. Az Élő Martin Archívum az ötödik részénél jár, a bonchidai, a kalotaszegi, a szatmári és a széki táncok után az együttes idén már a mezőségieket mutatja be.

A Duna Művészegyüttes Juhász Zsolt művészeti vezető rendezte Tavaszi szél című produkciójával a tavaszi kultúrkör hagyományait dolgozza fel kortárs környezetben, míg a Magyar Állami Népi Együttes a magyar tánchagyomány kialakulásának és továbbélésének útját járja be Táncos magyarok című estjén.

A több mint húszéves múltra visszatekintő Botafogo Táncegyüttes latin formációs táncokból állította össze Táncmámor című műsorát.

Nagy Orsolya elmondta, a fellépők a sorozat mindegyik előadása után táncházat is tartanak, így az alaplépéseket a nézők is elsajátíthatják majd. Hozzátette, rossz idő esetén sem maradnak el az előadások, ilyen az esetben a műsort a színházteremben tartják meg.

A Sivasakti Kalánanda Táncszínházat július 29-én, majd augusztus 7-én, a Tango Argentinót július 30-án és augusztus 6-án láthatja a közönség. A Las Flamencas július 31-én és augusztus 12-én, a Honvéd Táncszínház augusztus 1-én, míg a Duna Művészegyüttes augusztus 5-én és 15-én lép fel. Augusztus 8-án és 13-án a Magyar Állami Népi Együttes látogat a Karmelita udvarba, majd 14-én a Botafogo Táncegyüttes mutatja be műsorát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását