2024. április 19. - Emma

Izraelben táncolnak

A Szegedi Kortárs Balett szerepelni fog Izrael legnagyobb táncfesztiválján, a kedden kezdődő háromnapos karmieli fesztiválon, majd utána a Sommerdance nevű programban lép föl Tel-Avivban.
2008. július 18. péntek 18:28 - Hírextra
Észak-Izraelben, Galilea "zöld fővárosában", Karmielben 21. alkalommal rendezik meg a nemzetközi táncfesztivált, amikor is három éjjel és három nap táncolni fognak mindenütt a városban - mondta el az MTI-nek Lányi Eszter szakdiplomata Tel-Avivból.

Az idei fesztivál 80 előadásának legtöbbjét izraeli együttesek mutatják be, de a szegedieken kívül Kolumbia, Spanyolország, India és Norvégia egy-egy tánccsoportja is szerepel.

A Szegedi Kortárs Balett, amely alapítójával és vezetőjével, Juronics Tamás táncos-koreográfussal érkezik Izraelbe, kedden 17 órakor Orff Carmina Burana zenéjére készült koreográfiával debütál a fesztiválon, majd szerdára virradó éjjel fél egykor a Szentivánéji álom című produkcióval lép színpadra. A következő éjszaka fél egykor pedig a Carmina Buránát láthatja tőlük a közönség. A szegedi együttes előadásait a Karmieli Kulturális Központban tartja - derült ki a fesztivál honlapjáról.

A megnyitó performansz kedden este fél tízkor lesz a római kori amfiteártumban. Karmielben ötezer táncos gyűlik össze a fesztiválra, s a szervezők több mint 200 ezer látogatóra számítanak.

A Szegedi Kortárs Balett július 26-án, szombaton Tel-Avivban, a Suzanne Dellal Központban a Szentivánéji álom című táncjátékkal mutatkozik be a Sommerdance nevű rendezvénysorozat keretében. A nyári táncsorozat júliustól augusztus végéig tart a centrumban.

A központot 1989-ben a londoni Dellal család alapította Tel-Aviv város vezetésével közösen. Azóta is az izraeli tánc otthona, ott képezik a táncosokat, a koreográfusokat, és a színházban rendszeresen táncelőadásokat tartanak. A centrum honlapjának tanúsága szerint alapítása óta 850 premiert tartottak benne, évente félmillió látogató keresi fel.

A Suzanne Dellal Központ igazgatója Yair Vardi táncos-koeográfus, aki Galilea szülötte, a Batsheva nemzeti táncegyüttes második generációjának tagja, 12 évig dolgozott Nagy-Britanniában, majd hazatérése után bízták meg a tánccentrum vezetésével. Az intézmény a világ valamennyi táncközpontjával tartja a kapcsolatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását