2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tangó a Millenárison

Daniel Melingo argentin ének- és táncművész, a tangó "utazó nagykövete" lép fel vasárnap este a Millenáris Fogadóban. A művész a Night Colors sorozat keretében mutatja be programját.
2008. április 15. kedd 09:08 - Hírextra

Daniel Melingót a világhírű Gotan Project tagjaként ismerhette meg a nagyközönség. Szólóban 2002-ben robbant be a világzenei színtér nemzetközi élvonalába.

Melingo fiestákon, táncklubokban és éjszakai mulatókban tanulta meg a tánc legkülönbözőbb változatait, s klarinéton, szaxofonon és gitáron is kiválóan mutatja be ezt a zenei világot.
Igazi sikert énekesként érte el: mély, érces hangjában, teátrális, deklamáló előadásmódjában a tangó a sanzonnal ötvöződik, amit kísérőzenekarának különleges hangvétele tesz még izgalmasabbá. A koncerteken megszólaló hegedű a tangóharmonikával, a gitárral és bőgővel Piazzola és Piaf hangulataira emlékeztet.

Az együttesben Melingo énekel, gitározik és klarinéton játszik. Rodrigo Guerra több hangszeren száll be, Jorge Loiotile bőgőzik, Rudi Flores gitározik és Nini Flores az Argentinában különösen népszerű bandoneonon (tangóharmonikán) játszik.

Daniel Melingo a Buenos Aires-i életet eleveníti meg a koncertjein. Megjelenik dalaiban a buszok zsebmetszője, a zokogó utcalány, az éjszakát áttáncoló munkás. Zenéjében a távoli világok tengerészei, a magukra hagyott gyermekek, éppúgy helyet kapnak mint a Montmartre argentinja vagy a tangó leggyakoribb főszereplője, az elhagyott szerető.

Daniel Melingo előzenekara a négy éve alakult Mondala együttes lesz. A Bokor Tünde (ének) és Hadnagy Árpád (gitár) alkotta székelyudvarhelyi duó magyar népdalokat ötvöz spanyol és dél-amerikai tradicionális műfajokkal. A dalok főként csángó és moldvai szövegekre, dallamokra épülnek. A kíséretben megtalálhatóak a flamenco, argentin tangó, brazil bossa nova műfaji elemei.
Bokor Tünde Magyarországon végezte zenei tanulmányait mint népdalénekes, Hadnagy Árpád a kolozsvári és a bécsi zeneakadémiák gitárszakának elvégzése után Bécsben telepedett le és ott alkot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását