2024. április 23. - Béla

Tangózó ügyészek

Ezúttal nem a tárgyalótermekben, hanem a sportpályán és a táncparketten mérték össze tudásukat az ország főügyészei a Szarvason megtartott Ügyészségi Sporttalálkozón. Az 1980-ban még csak néhány résztvevővel útnak indított rendezvény napjainkra országoss
2008. július 8. kedd 10:46 - Hírextra
- Idén a Békés megyei főügyészség kapta az immár huszonkilencedik Ügyészségi Sporttalálkozó megrendezésének jogát. Miért éppen Szarvast választották helyszínül? - kérdeztük a házigazdákat képviselő Veress Gabriella Békés megyei főügyészt.

- Békés megyének speciális a helyzete, hiszen a megyeszékhely Békéscsaba, de az igazságszolgáltatás központja - a megyei bíróság és a főügyészség is - Gyulán található. Egy sportrendezvény megszervezésénél azonban az is meghatározó, hogy van-e elegendő sportlétesítmény, szálláslehetőség, s nem utolsósorban: milyen a környezet. A Körös-parti Szarvason mindenben ideális körülményeket találtunk a június végi találkozóhoz - indokolja a választást Veress Gabriella, akinek a meggyőződése, hogy egy ilyen rendezvény sokkal több egyszerű sporteseménynél.

Így tartja Simon Ernő, Hajdú-Bihar megyei főügyész is.

- Ezek a baráti találkozók mindenkinek fontosak, nem véletlenül várják egész évben az ügyészek, hiszen tudják: a sport hozzájárul a stressz levezetéséhez, a kikapcsolódáshoz. Nagyon sok olyan ismeretség kötődik, aminek később, hosszú évekre szóló kihatása van. Nekem is több olyan kollégám dolgozik szerte az országban, akiket itt ismertem meg, és később szakmai fórumokon, továbbképzéseken találkoztunk. Ez a napi ügyintézés során úgy gyümölcsözik, hogy már nemcsak szakmailag, hanem személyesen is ismerjük, akivel a telefon másik végén beszélünk.

A főügyészségek csapatai tíz sportágban indulhattak. Összemérhették ügyességüket, erejüket, gyorsaságukat például atlétikában - súlylökésben, futásban -, mások az úszást, a tollaslabdát, az asztaliteniszt vagy a lövészetet választották. És persze megmérkőztek a labdarúgócsapatok is.

Lőrinczy György, Csongrád megye főügyésze büszkén újságolta:
- A csongrádiak remekül szerepeltek! Összetettben másodikak lettünk a Legfőbb Ügyészség mögött. Focicsapatunk kiélezett küzdelemben legyőzte a korábbi bajnokot, a Fővárosi Főügyészséget. Népes szurkolótáborral érkeztünk, ami éltette a csapatszellemet - tette még hozzá.

- Ön tagja volt az úszóversenyeken győztes csapatnak.

- Jól sikerült a felkészülésem. Szinte minden nap kajakozok a Tiszán, indulok az öregfiúk versenyén is, mondhatni edzésben vagyok. Az 1980-as első, szolnoki találkozón, amelyen csak négy megye vett részt, nem gondoltam volna, hogy ilyen méretűvé növi ki magát ez a rendezvény.
Simon Ernő "csak" 1986 óta rendszeres résztvevője e találkozónak.

- A nyíregyházi találkozó idején még csupán fogalmazó voltam. Azt az "utasítást kaptuk", hogy csak a házigazdákat kell megverni fociban, és akkor teljesítettük a tervet. Sikerült is 1:0-ra győznünk. Később inkább asztaliteniszeztem, de szerencsére már van jobb nálam - mosolyodik el a hajdú-bihari főügyész. - Vívásban jó ideig igazolt versenyző is voltam, de elszállt az idő: ma a fiaimmal úszni járunk, és hatásukra ismét kezembe került a ping-pong ütő.

A sporttalálkozók történetének felülmúlhatatlan alakja Havas Sándor közlekedési ügyész, Debrecenből. Egy találkozót sem mulasztott el, és mindegyiken szerzett is legalább egy érmet, de volt, amelyikről négyet is. Közel félszáz dobogós helyezéssel dicsekedhet!

- Ebben a szép sorozatban csapattársaimnak is nagy a szerepe, hisz Hajdú-Bihar mindig jó csapatot állított ki. Fiatalabb koromban a futás volt a fő sportágam, később a tollaslabdázás, de fociban, bowlingban, dartsban és súlylökésben is indultam. Most tollaslabdában lettünk másodikak. Ma is járok futni, tollasozni és bowlingozni. A bowling csapatunk első helyezést ért el az NB I-ben. A sport sok dologra megtanít: tartást kölcsönöz, s a küzdelem ráébreszt, hogy mindenért meg kell dolgozni. Ez a szakmai életben is teljesül, ha nagyon megdolgozunk valamiért, az eredményt szül. Ha kudarc ér bennünket, úgy érzem, aki sportoló, könnyebben feláll - vallja Havas Sándor.

Számos kísérő rendezvény is gazdagította a programot. Hajókázás a Körösön, séta az arborétumban, hastáncbemutató, főügyészek táncversenye és az ilyenkor elmaradhatatlan diszkó.

Ezekhez ismét a házigazdák képviselője, Veress Gabriella fűz magyarázatot:
- Ez a három napos kikapcsolódás nem csak a sportról szól. Barátokkal, más megyében dolgozó kollégákkal találkozunk. Máskor talán nem szerencsés, ha egy fiatal ügyész diszkóba, kocsmába jár, a sporttalálkozók és kísérő rendezvényeik azonban lehetőséget adnak ilyen módon is az ismerkedésre.

Aminek azért megadták a módját, például úgy, hogy Szarvason megrendezték a főügyészek táncversenyét is. Simon Ernő véleményét sokan osztják a résztvevők közül:

- Ezt nagyon jó ötletnek tartom, végre nem tizenegyeseket kellett rúgni. Újítás, ami egy kicsit a társasági életet is visszacsempészi a versenybe, és amit hiányolunk a hétköznapokból is - összegzi a hajdú-bihari főügyész, majd személyes hangra vált: - A tangó kicsit kellemetlenül érintett, mert két tánc van, amit nehezebben tudok elsajátítani. Ez az egyik, s a csárdás a másik. A kiváló tánctanárnak köszönhetően azonban tudtam tartani a lépést.

- Jövőre 30 éves jubileumát ünnepli az ügyészségi sporttalálkozó. Lehet-e már tudni részleteket? - kérdeztük a búcsúzáskor Veress Gabriellát.

- Még nincs döntés a jubileumi találkozó helyszínéről.Egyelőre a határ menti főügyészségek őszi, Gyulán megtartandó találkozójára készülünk. Bihar, Arad, Temes, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar lesz Békés megye vendége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását