2024. március 29. - Auguszta

Mesterséges zaj kell a siketek miatt

Kötelező zajkibocsátást szeretnének előírni a hibridtechnológiát alkalmazó járművek számára az amerikai vakok képviselői, akik szerint az akkumulátorokban tárolt energiával zajtalanul közlekedő autók veszélyeztetik a nemlátókat.
2008. június 25. szerda 08:52 - Hírextra
A kérdésről a hét elején egész napos meghallgatást rendezett az amerikai közúti biztonsági hatóság, hogy az 1,1 millió amerikai vakot képviselő különböző szervezetek és az ipari vezetők kifejthessék álláspontjukat.

"Számunkra ezek az autók láthatatlanok" - mondta Deborah Kent Stein a Vakok Országos Szövetségének képviselője, rámutatva, hogy a hibrid járműveket azért nem észlelik a világtalanok, mert megszokták, hogy a közlekedési eszközök által kibocsátott zajt érzékelve közlekedjenek. Ezért tartják szükségesnek, hogy a kormány határozza meg, mennyi zajt kell minimálisan kibocsátania egy-egy járműnek.

Az ipar képviselői nem vitatták a zajtényező fontosságát, előzetes vizsgálatokat helyeztek kilátásba, de azt is megjegyezték, hogy nehéz meghatározni, milyen zajok a legfontosabbak, hiszen nemcsak a motor hangja létezik, a kerékzaj, a fékezés, a szélellenállás és a háttérzaj mind számít.

A meghallgatás során a kutatók hangfelvételeken hasonlították össze a hibridjárművek zaját a hagyományos autókéval. Az egyik kísérletnél a bekötött szemű jelenlévők csak alig több mint 3 méter távolságból hallották meg egy 2006-os Toyota Prius hibridjármű közeledtét, míg a 2004-es, hagyományos meghajtású Honda Accordot már 11 méterről észlelték.

A hibridjárművek kis sebességnél és álló helyzetben akkumulátor szolgáltatta energiát használnak. A benzinár növekedésével mind többet adhatnak el belőlük, így például a Prius révén hibridben piacvezető Toyota 2010-ben már egymillió darabot szeretne gyártani ebből a típusból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását