2024. április 27. - Zita

Orvosi csoda

Siketből vált hallóvá és él teljes értékű életet Loványi Eszter, aki egy műtétnek köszönhetően 16 évesen hallott először hangokat. Azóta eltelt hét év, felsőoktatási intézményben tanul és elnyert egy külföldi ösztöndíjat, amelyet pénteken vett át Budapest
2008. március 7. péntek 19:48 - Hírextra
A díjátadót Ausztrália magyarországi nagykövetségén rendezték meg, ugyanis az ösztöndíj kiírója, egy beültethető hallókészülékeket gyártó cég ausztráliai központú. Az eseményen Alex Brooking, Ausztrália nagykövete köszöntötte Loványi Esztert és a megjelenteket, családtagokat, orvosokat, majd a Cochlear Europe képviselői számoltak be az ösztöndíj céljáról. A cég által 2002-ben alapított támogatást tanulmányi eredmény, és az emberség iránt mutatott elkötelezettség alapján ítélik oda. A 10 ezer eurós (2 millió 640 ezer forint) pénzjutalommal járó ösztöndíj célja, hogy segítse a hallgatók további tanulmányait.

"Elmúltam már 15 éves, amikor tudomást szereztünk szüleimmel arról a lehetőségről, hogy egy implantátum segítségével a siket emberek egy része, - mármint azok, akik alkalmasak orvosi és pszichológiai szempontból is a cochleáris implantációs műtétre - visszakaphatja hallását. Amikor utánajártunk a műtét lehetőségének, az volt az általános vélemény, hogy túlkoros vagyok, mert ez az eljárás azoknak hozhat elsősorban eredményt, akiket a beszédtanulás időszakában operálnak meg, illetve idősebb korban, már kialakult beszéd mellett vesztették el hallásukat" - emlékezett vissza a történtekre Loványi Eszter.

Szamosközi Alice, logopédus, a klinikai program koordinátora elmondta: azok a gyerekek, akik két éves koruk körül kaptak implantátumot hamar elkezdtek beszélni és pár év múlva már észre sem lehetett venni, hogy a készülék segítségével hallanak. Eszter esete más volt, hiszen elmúlt már 15 éves, "túlkorosnak" számított a műtéthez és korábban nem volt halló élménye.

"Mégis belevágtam a műtétbe, mert úgy éreztem, hogy ki kell használnom a tudomány által nyújtott lehetőséget, és bíztam benne, hogy ki tudom hozni a maximumot ebből a lehetőségből. Látva elszántságomat, 2001 nyarán, 16 és féléves koromban Szegeden operált meg az erre az eljárásra szakosodott team, Jóry József professzor úr vezetésével" - fogalmazott Loványi Eszter.

A mintegy három órás műtét során a fül mögötti csont domborulatra a bőr alá és a belső fülbe ültetik be a készüléket, amely a hallóideghez továbbítja a külső zajokat, de nem hang, hanem kódolt elektromos jel formájában. A műtét után egy hónappal teszik fel a szerkezet másik részét, amely hasonlít a hallókészülékre és a fülre kell helyezni. Ez a szerkezet alakítja át a külvilág hangjait elektromos jelsorrá és a bőrön keresztül, rádióhullámok útján küldi a beépített részhez - fogalmazott Torkos Attila, fül-orr-gégész, Loványi Eszter műtétjét végző egyik orvos.

A műtét után sokan azt gondolnák, hogy a fiatal lány egyből megértett mindent, de nem így történt, hiszen 16 éves koráig nem volt semmiféle élménye a hangokról, ahogy ő fogalmaz "az agyam nem tudta, hogyan kell hallani". Ezért minden zajt, minden hangot és szót meg kellett tanulnia értelmezni. Ez az élmény leginkább az idegennyelv tanulásához hasonlítható.

"Amikor ez a kérdés felmerül, mindig próbálom magyarázni még a legközelibb barátaimnak is, hogy annak ellenére, hogy ez a beavatkozás volt az életem legnagyobb csodája, a műtét előtti és utáni egy év volt a legrosszabb időszak az életemben. Nagyon nehéz volt lelkileg a felkészülés, már ott tartottam, hogy sehogy sem tudtam elfogadni magam - se siketen, se hallón".

A műtét után Várszegi Éda logopédus tanította beszélni Loványi Esztert. A hangok megkülönböztetésével kezdték a hosszú, máig tartó közös munkát, majd szavakkal, mondatokkal folytatták. "Az volt a nehéz, hogy minél változatosabbak legyenek a foglalkozások. Mindig ki kellett találni, hogy mi legyen a téma. Most már pletykálkodunk, mégpedig úgy, hogy egymásnak háttal állunk, így nem látjuk a másikat és Eszter egészen jól megért már" - mondta a távirati irodának Várszegi Éda.

Loványi Eszter jelenleg jól hall, idegenekkel is tud beszélgetni, a zajok világában tökéletesen eligazodik, de reméli, a fejlődésben további sikereket ér el, hiszen az még máig problémát okoz számára, hogy egy idegennel telefonon beszélgessen.

A fiatal lány jelenleg az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar végzős hallgatója. Azt tervezi, hogy az iskola elvégzése után szociológiát tanul, majd a speciális szükségletű személyek érdekvédelmével, a velük kapcsolatos szociológiai kérdésekkel és kutatómunkával szeretne foglalkozni.

"A műtét, illetve az a tény, hogy hallok teljesen megváltoztatott engem, úgy érzem, hogy teljesen más ember, személyiség lettem, sokkal boldogabb vagyok, több lehetőségem van így az életben. Az ösztöndíj pedig megerősít abban, hogy a fáradozás, a rengeteg tanulás nem volt hiábavaló" - mondta a pénteki ünnepségen Loványi Eszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását