2024. április 20. - Tivadar

Kevés az orvos Ukrajnában

Az elvándorlás következtében Ukrajnában csökken az egészségügyi szakemberek száma, a probléma különösen a határ menti régiókat érinti - közölte Mikola Bancsuk, az Ukrán Egészségügyi Minisztérium személyzetpolitikai, oktatási és tudományos főhatóságának ig
2008. június 25. szerda 20:33 - Hírextra

Bancsuk sajnálatosnak nevezte, hogy Ukrajna más országokat lát el egészségügyi szakemberekkel, akik az alacsony fizetés, a megfelelő szociális és lakáskörülmények, valamint a települések alulfejlett infrastruktúrája miatt emigrálnak, főként a határrégiókból. Ehhez járul még szerinte az egészségügyi szakma presztízsének folyamatos csökkenése - jelentette szerdán az UNIAN hírügynökség.

A szakember elmondása szerint jelenleg az ukrán egészségügyben 1,1 millió a foglalkoztatottak száma, ebből 195,5 ezer az orvos. Az országban 80,3 százalékos az orvosi állások feltöltöttsége, így közel 48 ezer orvos hiányzik a rendszerből - tette hozzá.

Bancsuk kifejtette, hogy a természetes fluktuáció következtében évente több mint hatezer orvos távozik az ukrán egészségügyből, akiket az orvosegyetemek végzőseivel igyekeznek pótolni. Azonban az egészségügyi felsőoktatási intézmények évente csak körülbelül négyezer orvost bocsátanak ki, így ezek mindegyike számára biztosított az első munkahely - jegyezte meg.

A halmozódó hiány következtében - mint mondta - Ukrajnában az utóbbi tíz évben az orvosok számának folyamatos csökkenése figyelhető meg, így jelenleg hétezerrel kevesebb van belőlük, mint 1998-ban volt. A probléma megoldása érdekében az Egészségügyi Minisztérium többször kérte az állami döntéshozókat az orvosegyetemekre állami finanszírozásban felvehető diákok létszámának 6,5 ezerre történő bővítésére, ám a kérés mindmáig nem talált meghallgatásra - emlékeztetett Bancsuk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását