2024. április 26. - Ervin

Tételes vényellenőrzés

Július 1-től tételes helyszíni ellenőrzést tesz kötelezővé a hatékony gyógyszerrendelést szabályozó rendelet, amennyiben készítményrendelés esetén az orvos három hónapon keresztül több mint 50 százalékkal eltér az országos átlagtól - közölte az Egészségüg
2008. június 23. hétfő 15:52 - Hírextra

A rendeletet márciusban már módosították; akkor az áprilisi vényellenőrzés határidejét tolták ki június 30-a utánra. A rendelet eredetileg az orvosok gyógyszerfelírását szabályozta volna úgy: a biztosító szankcionálhatta volna azt a doktort, aki rendszeresen, indokolatlanul és szakmailag megalapozatlanul eltér attól, hogy hatóanyagában ugyanolyan, de olcsóbb készítményt írja fel betegének.


A Népszabadság című napilap hétfői számában Kökény Mihály szocialista szakpolitikus úgy nyilatkozott, hogy a büntetés elmarad, azonban az az orvos, aki eltér az országos rendelési átlagtól, tételes helyszíni ellenőrzésre számíthat.


A szaktárca közleményében leszögezi, a minisztérium célja továbbra is a törvényalkotói szándék következetes érvényesítése, vagyis az, hogy a társadalombiztosítási támogatással a betegeknek a legkisebb anyagi terhet jelentő, hatásos gyógyszert rendeljék.


Változatlanul lehetősége van az orvosnak arra, hogy szakmai indokok alapján ettől eltérjen, de ezt az eltérést a betegdokumentációban rögzíteni kell, továbbá a beteg kérheti az eddigi, szokásos gyógyszerének rendelését az olcsóbb készítmény helyett, amennyiben vállalja a magasabb térítési díj megfizetését, s ezt aláírásával igazolja.


"A rendeletmódosítás olyan monitoring-rendszert határoz meg, amely a betegellátás színvonalának javítását, az orvosi gyógyszerfelírási gyakorlat értékelését, összehasonlítását kíséri figyelemmel" - olvasható a minisztériumi kommünikében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását