2019. november 22. - Cecília

Nagy üzlet a diploma-hamisítás

Jó üzlet a felsőfokú végzettséget igazoló diplomák hamisítása Ukrajnában, ahol egy közgazdászi vagy akár orvosi végzettségről szóló diploma - évjárattól függően - 400-900 euróért beszerezhető.
2008. június 18. szerda 14:58 - Hírextra
Mivel az országban rohamosan drágul a felsőoktatás, a második oklevél megszerzése pedig eleve költségtérítéses, ezért sok vállalkozás kínál az interneten lényegében egy évi tandíjnak megfelelő összegért hamisított diplomát - írta szerdán a kijevi Krescsatik című kijevi napilap.
Az újság információi szerint a diplomahamisító cégek egyelőre jelentős forgalmat bonyolítanak le. Az egyik meg nem nevezett diplomakészítő kijevi vállalkozás képviselője a lapnak elmondta, hogy napi átlagban öten rendelnek náluk felsőfokú végzettségről szóló oklevelet, és az idei forgalom a tavalyi háromszorosa.

Mint a hamisítók az újságnak elmondták, a diplomák ára lényegében attól függ, hogy a megrendelő milyen évjáratú okmányt szeretne. Az 1997 előtti, papír alapú oklevelek könnyebben utánozhatók, ezért az áruk 400 euró körüli, míg a később kiadott, hologrammal ellátott műanyag, kártya alakú diplomák a bonyolultabb gyártási eljárás miatt 900 euróba kerülnek.

A cikk szerint a hamis diplomák könnyen kiszűrhetők lennének, bármennyire is hasonlítanak az eredeti okmányokhoz, ha tulajdonosaik munkaadói utánanéznének a sorszámaiknak, amelyek egyetlen felsőoktatási intézmény archívumában sem szerepelnek.
Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztériumban mindazonáltal derűlátók a jövőt illetően. A lap által megkérdezett illetékesek elmondták, hogy míg 1999-ben még 15 százalék volt a kiszűrt hamis diplomák aránya, addig a múlt évre ez a mutató 0,3-0,4 százaléka esett vissza. Ráadásul az oktatási tárca a múlt évben internetes honlapot rendszeresített, amelyre felkerül az ország felsőfokú tanintézetei által kiadott valamennyi diploma száma, így percek alatt kideríthetővé válik, hogy hamis-e a munkavállaló oklevele - írta a kijevi újság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását