2024. április 16. - Csongor

Képzőművész kavalkád

Megnyitotta kapuit szombaton a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále, a rendezvénysorozat augusztus végéig látogatható. A borsodi megyeszékhely grafikai seregszemléje idén új névvel, vagyis a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále elnevezéssel várja a látogatókat.
2008. június 7. szombat 17:22 - Hírextra

Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora megnyitójában hangsúlyozta: a miskolci képzőművészeti rendezvény azért tudott fennmaradni, mert rendelkezik a folyamatos megújulás képességével. A hagyományos képzőművészeti technikai elemek jól megférnek és kiegészülnek az új kor vívmányaival, az elektrografika jegyeivel.

Mint mondta, a grafikai triennále felértékelődik a művészet és a jelenkor adottságai, jellege miatt.
A borsodi megyeszékhely grafikai seregszemléje idén új névvel, vagyis a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále elnevezéssel várja a látogatókat, és június 7-től augusztus végéig nyújt gazdag kulturális kínálatot az érdeklődőknek.

Dobrik István, a triennále főrendezője korábban arról számolt be, hogy Eger, Miskolc és Salgótarján szakmai és gazdasági szempontból is összehangolta biennáléit. A szakmai szervezők megállapodása szerint az Egri Akvarell Biennále, a Miskolci Grafikai Biennále és a Salgótarjáni Rajzbiennále háromévenkénti rotációban triennálévá alakult át.
Idén még a kétéves váltásban, de már új névvel rendezték meg a miskolci grafikai seregszemlét, amely alapvető célkitűzéseiben nem változott, és idén is több kísérő kiállítással, tematikus pályázattal várja az érdeklődőket.

A rendezvény nevének változása kapcsán a főszervező rámutatott: "a már régen ízlelgetett, vitákat generáló lehetőség, hogy a miskolci biennále is háromévenként, triennále formájában kerüljön megrendezésre, mára valósággá szelídült".

Arról is beszámolt, hogy a válogató zsűri által kiválasztott anyag igen sokszínű; csaknem kétszáz kiállító művész több mint 380 zsűrizett munkáját tekinthetik meg az eseményen.
Az események közül a főrendező kiemelte a Magyar Képzőművészeti Egyetem 100 éves grafika tanszéke előtt tisztelgő válogatást és az előző nagydíjas Madácsy István kollekcióját. Dobrik István felhívta a figyelmet a grafikusképzés műhelyeit bemutató sorozatban a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem grafikai tanszékének debütálására. Reményeik szerint a XXIV. Miskolci Grafikai Biennále a nyitott szívű látogatónak változatos kiállításaival elgondolkodtató korképet ad arról a világról, amelyben élünk - jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását