2024. április 25. - Márk

Kass János művészportréi

Kass János Kossuth-díjas grafikus művészportréiból nyílik fotókiállítás a 79. Ünnepi Könyvhét egyik szegedi rendezvényeként csütörtökön a Somogyi könyvtárban; a sokoldalú alkotó fényképeit most először mutatják be a Dél-Alföldön. Kass János tisztelői sze
2008. június 4. szerda 12:50 - Hírextra
Mindemellett azonban fotógráfus is, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja, aki a fényképezést is magas színvonalon űzi - mondta Medgyesi Konstantin, a szegedi Móra múzeum sajtóreferense.

Kass Jánosnak számos grafikai kiállítását láthatta már a szegedi kultúraszerető közönség, fotóiból azonban most először nyílik tárlat a Dél-Alföldön. Azt Kass János ismerői, tisztelői mindig is tudták, a művész szeret fényképezni, mégis valamiképpen a véletlennek köszönhető, hogy most Kass-fotókból látható tárlat a szegedi Somogyi-könyvtárban.

Kincses Károly fotótörténész járt nemrégiben látogatóban a Kossuth-díjas művésznél; ekkor került elő két cipősdobozból mintegy 1100 negatív. A Szőkefalvi-Nagy Erzsébet rendezte kiállítás a jéghegy csúcsaként 24 - Katkó Tamás által előkészített - darabot mutat be a több mint ezres kollekcióból.

"A kiállítás portréi között láthatjuk Juhász Ferenc írót, Huszárik Zoltán filmrendezőt, Amerigo Tot szobrászművészt, Lukács György filozófust, Barcsay Jenő festőművészt és magát Kass Jánost is. Ezek pillanatfelvételek, de mégis többek ennél, évtizedes barátságok képi lenyomatai. Az ismert művészek közül már csak Juhász Ferenc író és Kass János él - mondta el Dömötör Mihály fotóművész.

A művész tisztelői csütörtöktől egy másik Kass-tárlatot is megtekinthetnek Szegeden. A Somogyi könyvtárban megrendezett fotókiállítás mellett a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti kiállítóhelyén látható az Illusztrálta Kass János című tárlat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását