2024. április 24. - György

Kiállítás Sarkozy apjának

Madridban rendeznek nagyszabású kiállítást Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök apjának, Sárközy Pál grafikusnak, volt reklámművésznek.
2008. június 4. szerda 18:20 - Hírextra
A művész, aki június 25-én ünnepli 80. születésnapját és akit az EFE spanyol hírügfynökség Pal Sarkozy néven említ, kollégájával, Werner Hornunggal közösen készített alkotásait mutatja be a Parque del Retiro-ban, a Casa de Vacas kiállítási pavilonjában. Innen a tárlatot októberben Valenciába, majd Párizsba viszik.

A 35 mű a grafikát, a fotómontázst és a digitális művészetet ötvözi.
A kisnemesi családból Magyarországon született nagybócsai Sárközy Pál a szovjet hadsereg 1944-es magyarországi betörésekor az emigrációt választotta. Ausztrián és Németországon keresztül vezető útja során, Baden-Badenben 5 évre belépett a Francia Idegenlégióba, majd Franciaországban telepedett le.

A művész Párizs környéki otthonában fogadta az újságírókat, felidézte, hogy amikor 1949-ben Franciaországba érkezett, kezdetben nyomorgott, az utcán aludt, mielőtt elhelyezkedett a reklámszakmában és feleségül vette Andrée Mallah-t, három gyermekének, köztük Nicolas-nak anyját. Bevallotta, hogy nem bízott eléggé önmagában mint festőben, és miután megnősült és 1952-ben megszületett első fia, a később vállalkozóvá lett Guillaume, belevágott a reklámba, de ott is grafikusként dolgozott.

Második fia elnöki pozíciója miatt nem akarta első nagy kiállítását Párizsban tartani: hogy ne érje szó a ház elejét, előbb külföldön mutatkozik be és csak utána Franciaországban.

"Egy-egy kép megalkotása két-két és fél hónapot vett igénybe átlagosan. Mindegyik elmond egy történetet, egy tapasztalatot, egy utat, egy szerelmet, egy kicsit mindent. Eszközeink a ceruzák, az ecsetek és a számítógép. Az előbbiekkel igyekszünk lelket lehelni a számítógépbe" - magyarázta a francia elnök apja, aki évente több hónapot tölt Ibiza szigetén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását