2024. március 29. - Auguszta

Harci gépek a vitrin mögött

A második világháborúban bevetett harci repülőgépeket állítanak ki egy most nyíló múzeumban az Egyesült Államokban. A pénteken, a normandiai partraszállás 60. évfordulója alkalmából a Washington állambeli Seattle közelében megnyíló múzeumban összesen 15,
2008. június 5. csütörtök 18:55 - Hírextra
A felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény Paul Allen, a Microsoft társalapítójának tulajdonát képezi. Allen az elmúlt tíz évben vásárolta meg a régi repülőgépeket, amelyeket eredeti anyagok és alkatrészek felhasználásával állíttatott helyre, többségüket sikerült is működőképes állapotba hozatnia.

A második világháborús harci repülőgépekért gyerekkora óta rajongó Allen gyűjteményében szerepel egy egyedülálló Focke-Wulf Fw 190D-13 Dora típusú légcsavaros vadászgép, amelyet a németek a háború vége felé vetettek be, illetve egy ugyancsak német Messerschmitt 163B Komet, a világ első rakétahajtású repülőgépe.

Az érdeklődők ezenkívül láthatnak még egy P-51D Mustang típusú gépet, amellyel az Egyesült Államok sokak szerint megnyerte a légi háborút Európában. Kiállítanak továbbá egy japán gyártmányú Mitsubishi A6M3-22 Zero-Sen típusú gépet is, amelyet a világ első stratégiai vadászrepülőgépének tartanak.

A Forbes magazin 2008-as listája alapján a világ 41. leggazdagabb emberének tartott Allen már egy zenei múzeumot is létrehozott Seattle-ben, ahol egyebek mellett Jimi Hendrix Woodstockban használt gitárja is látható.

A 16 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember korábban bőkezűen támogatta az első magán űrrepülőgép, a SpaceShipOne feljuttatását a világűrbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását