2024. április 18. - Andrea, Ilma

1 milliárdot meghaladó képvásárlás

Kétszáznegyvenegy tételből százhuszonötöt vittek el millió forint feletti leütéssel a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén. Ezek közül huszonhatot nyolc számjegyű összegért. Gyakran tíz, húsz, sőt még félszáz millió forintnál is koppant a kalapács.
2008. május 24. szombat 14:46 - Hírextra
A galéria statisztikája szerint az aukció összkikiáltási ára 644 millió forint volt, a leütési árak összege 1 milliárd 27 millió 250 ezer forint.

Iványi Grünwald Béla méretes, fauve hatású műve, az Akt papagájjal, lett az aukció legdrágább képe. Iványi Grünwald életművének ez az egyik legfontosabb és legizgalmasabb darabja, a magyar modernizmus korai korszakának és a párizsi ihletésű, alig pár évig tartó magyar fauve irányzatnak is kiemelkedő alkotása. Ezért is szerepelt központi helyen 2006-ban a Magyar Nemzeti Galériában a Magyar Vadak kiállításon. A karakteres, dekoratív festmény 18 millió forintról indult, s meg sem állt 55 millió forintig.

Közelítette ezt a leütést az aukció legmagasabb kikiáltási árú tétele: Vaszary János érett korszakának kiemelkedő darabja, a könnyed, színpompás dekoratív vászon, a Kertben ülő nők, 44 millió forintról 50 millió forintig bírta.

Igazi meglepetést, 40 millió forintos eredményt hozott a nagybányai hatásokat mutató Párizsi részlet (Cluny park), Dénes Valéria életművének fő darabja. Dénes Valéria a XX. század elejének egyik legeredetibb tehetsége, korának elismert művésze volt. Képe nemcsak kvalitása miatt értékes, hanem azért is, mert a művész gazdag életművéből mindössze tizenkét alkotás maradt fenn.

Hasonlóan kevés mű reprezentálja Plány Ervin életművét. Rövidre szabott életéről is kevés adat ismert. Van azonban egy kivételes festménye, amely Nemes Marcell európai hírű műgyűjtő ajándékaként került a Kecskeméti Képtárba. Ennek a párképe a most árverésre került Tavaszi kert, a magyar pointillizmus reprezentatív darabja. A múzeumi rangú főmű magas, 15 millió forintos kikiáltási árral indult, s ennek csaknem dupláját, 27 millió forintot érte el.

Aba Novák Vilmos itáliai utazásának hozadéka több tucat ragyogóan komponált, harsogó színű tengerpartot és tájat ábrázoló vászna. Ilyen az 1930-ból való Olasz kikötő vitorlásokkal, amelyért 15 millió forintról egészen 38 millióig versenyeztek a gyűjtők.

Schönberger Armand a magyar avantgárd második nemzedékének kiemelkedő alkotója. Nyolc évtizede lappangó műve igazi sikert aratott. Jól járt, aki 34 millió forintért megvette a kétoldalas kartont, amelynek egyik felén absztrakt háttér előtt klasszikus aktok, az 1928-as datálású Ifjak, míg a másik oldalán egy későbbi, 1933-as, lágyabb, dekoratívabb hangvételű jelenet, a Lány galambbal található.

Élénk, színes figurák, fürdőző nőalakok népesítik be Farkas István 1928-ban festett Fürdőzők című temperáját. Itt még béke honol, még nem sötétítik el a háborús félelmek a festő palettáját. A sokszor reprodukált, ismert képért éppen tízmillió forinttal adtak többet kikiáltási áránál. Így 32 millió forintért vitte el a szerencsés gyűjtő.

Több mint kétszeres áron, 30 millió forintért kelt el Péri László tizenhárom konstruktivista linómetszetből álló mappája. A kiadványt a Verlag der Sturm jelentette meg az 1920-as években, amikor Péri már Berlinben élt. A később építészként, majd szobrászként sikeres művésznek ez a mappa rövid, konstruktivista korszakát idézi.

Czóbel Béla pályájának legizgalmasabb, fauve periódusából került elő az egyetlen, 1908-ra datált festmény, egy igazi főmű. Ez a virágcsendélet 16 milliós kikiáltási árról 28 millió forintra emelkedett.

Fénnyel átitatott, légies színek jellemzik az 1948-as Velencei Biennálét is megjárt, nagyméretű Egry József- képet, a Taorminát. 24 millió forintos kikiáltási árról 30 millióig licitálták.

Batthyány Gyula Mondén hölgyek fehér estélyiben című, hét évtizede lappangó festményéért 16 millió forintos indítás után 24 milliónál koppant a kalapács. Ugyanennyit ért az 1906 körüli, Kékruhás nő enteriőrben, Rippl-Rónai József otthonképeinek egyike.

S még mindig a nyolc számjegyű leütéseknél maradva, Kádár Béla-, Gulácsy Lajos-, Szőnyi István-, Paál László, Ország Lili-, Kmetty János-, Kassák Lajos-, Barcsay Jenő-, Hollósy Simon-, Uitz Béla-műveket sorolhatnánk.

Az aukción az eddig többé-kevésbé ismeretlen vagy a feledés homályába veszett életművek is feltárultak: Fonó (Fleischer) Lajosé, Nyári Lórándé, Gara Arnoldé, Színes Eleméré, Kézdi-Kovács Eleméré, Szabó Ákosé, Bánsági Vilmosé és másoké. Felfedezett vagy meglelt festményeiket millió forint feletti áron vitték el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását