2024. április 26. - Ervin

Rekordár a szürrealizmusért

Rekordáron, 880 millió forintnak megfelelő összegért kelt el André Breton A szürrealizmus manifesztuma című művének egyetlen ismert kézirata a francia költő nyolc másik munkájával együtt egy párizsi árverésen.
2008. május 22. csütörtök 19:54 - Hírextra
Breton 1924-es írása a szürrealizmus programadó műve, amely írók, költők, filmrendezők, festők és fotográfusok generációit inspirálta. A huszadik század első felében virágzó művészeti irányzatához tartozott többek között Salvador Dali, Rene Magritte és Louis Bunuel.

A Sotheby,s szakértői 300-500 ezer euró közöttire becsülték a dokumentum értékét. Amikor az aukciós ház szerdai árverésén 740 ezer euróig jutott a licit, a tételt összevonták további nyolc Breton-kézirattal, ami páratlanul izgalmas vetélkedést hozott. A gyűjtemény végül 3,6 millió euróért (880 millió forint) talált gazdára.

"Kulturális értelemben is nagy eredmény, hogy ez a kilenc szöveg együtt marad, mert Breton számára is koherens egészet alkottak" - mondta Guillaume Cerutti, a Sotheby,s France vezetője. A gyűjteményben van hét iskolai füzet. Breton mindig ilyenekbe jegyzetelt, az elárverezett füzeteket pedig akkor írta tele, amikor a Poisson soluble (Oldható hal) című kötetén dolgozott. A nyolcadik dokumentum a verseskötet szerkesztett, nyomdába előkészített kézirata. A szerző úgy tervezte, hogy A szürrealizmus manifesztuma lesz a könyv előszava. Mind a kilenc irat Simon Collinet, Breton első feleségének hagyatékából való. A vásárló egy párizsi könyvbarát egyesület, amely várhatóan kiállítja majd a ritkaságokat.

A szürrealizmus - valóságfelettiség - irányzatára Sigmund Freud, a pszichoanalízis kidolgozója volt a legnagyobb hatással. Breton kiáltványa szakít a tanult, tudatos alkotói módszerekkel és az úgynevezett automatikus írás technikáját hirdeti, amely a tudat alól felszínre hozott élmények, álmok és szabad képzettársítások rögzítését jelenti. Az Oldható hal ezzel a lélektani automatizmussal létrejövő alkotás mintapéldája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását