2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Huszonnégy művész fest egy képet

Huszadik századi klasszikus modern és kortárs klasszikus festmények, grafikák, szobrok, fotók adják a MissionArt Galéria VI., egyben első budapesti árverésének anyagát. A mindeddig Miskolcon aukcionáló MissionArt ugyanis most, május 29-én a fővárosban ker
2008. május 21. szerda 17:24 - Hírextra
Olyannyira, hogy az árverésre a galéria által felkért huszonnégy művész egy nagyméretű, közös képpel is készül. Egy 120x120 centiméteres fatáblát 24 egyforma részre osztottak, s erre a közös alapra festi önálló alkotását a kéttucat művész. A Bak Imre, Balogh Csaba, Bukta Imre, Csontó Lajos, efZámbó István, feLugossy László, Földi Péter, Gaál József, Horvát Helén Sára, Klimó Károly, Kopasz Tamás, Koronczi Endre, Kótai Tamás, Pinczehelyi Sándor, Rácmolnár Sándor, Stefanovits Péter, Swierkiewicz Róbert, Szabados Árpád, Szíj Kamilla, Szirtes János, Szurcsik József, Verebics Ági, Verebics Katalin, Wahorn András által festett tábla megismételhetetlen, különleges alkotássá áll össze. Ezt a festményt az árverés előtti órákban állítják csak ki, az aukció helyszínén, a Néprajzi Múzeumban. Az első tétel előtt árverezik el, jótékony célra, a magyar paralimpiai sportolók pekingi felkészülését és utazását segítendő, így a bevétel teljes összegét a Magyar Paralimpiai Bizottságnak juttatják el.

Számos más különlegességet is tartogat az aukció: igazi remekműveket, gyűjtői csemegéket, egy-kétmilliós és tíz-húszmilliós tételekkel, meg néhány százezer forinton elérhető darabokkal.
Egy 1971-es datálású, aranyhátterű, varázslatos, éteri Kondor Béla-festmény, a Kórus I. kapta az áverés legmagasabb, 22 millió forintos kikiáltási árát. "Kondor számára a zene a transzcendenciát jelentette. A túlvilág e világra való transzponálását. A zene lényegét érezte meg. Tudta, hogy a zene azt jelenti számunkra, amit az életben nem érhetünk el. Muzsikálásában és zenei tárgyú képein sehol sem jelentkezik a Rossz, sem a Pokol, még árnyékában sem" - írta Bagi Éva, Kondor második felesége.

Ferenczy Károly szelíd szépségű, Nagybánya környéki tájképe, A liget széle, a második legmagasabb összegért elérhető festmény. A fények és árnyékok játékára komponált, az 1907-es évszámot viselő, méretes olajkép 18 millió forintért kerülhet új gazdájához.

E főmű mellett még számos kiemelkedő nagybányai alkotás gazdagítja az aukciót, utalva a galéria nagybányai kötődésére. A MissionArt indította el ugyanis, még 1992-ben a nagybányai festészetet "felfedező", újraértelmező kiállítássorozatát. Monografikus kiállításaik új megvilágításba helyeztek addig szinte teljesen ismeretlen, vagy alig ismert életműveket. És most magas áron viszik árverésre e körből Nagy Oszkár vásznait, a Felsőbányai kaput (4,2 millió forint), a Műterem című vásznat (2,2 millió forint), Boromisza Tibor Hegyipatak című képét (4,2 millió forint), Ziffer Sándor csendéletét (650 ezer forint). Más, nagybányai alkotók művei is hozzáférhetők: Jándi Dávid (120 és 220 ezer forint között) Tibor Ernő (240 ezer forint), Balla Béla (200-450 ezer forint között), Klein József (460 ezer forint).

Egy, a művész hagyatékából származó Mattis Teutsch János festmény (Álló férfialakok, 2,8 millió forint) és két grafika (120, illetve 380 ezer forint) emlékeztet a MissionArt Galéria eddigi legjelentősebb vállalkozására, amikor 2001-ben, a Magyar Nemzeti Galériával és a müncheni Haus der Kunsttal közösen megrendezte a Mattis Teutsch és a Der Blaue Reiter című kiállítást.
A Hollósy Simon müncheni szabadiskoláját és Nagybányát megjárt, Párizsban és Münchenben hallatlan karriert elért lengyel festő, Stanislas Stückgold expresszionista, szürrealista, naív vásznait vezeti be ezúttal az aukciós piacra a MissionArt. Egy lappangó svájci gyűjteményben fedezték fel és mutatták be néhány éve kiállításon galériájukban, s most Stückgold három festményét árverezik 900, és 1,1, valamint 1,5 millió forintért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását