2024. április 24. - György

Jó hangulatú árverés

Jó hangulatban, színházi ünnepélyességgel zajlott az Abigail festményárverése vasárnap késő este a Művészetek Palotájában. A 286 tétel javarésze elkelt, néhány alkalommal hangos licitverseny alakult ki, s nem ritkán három, négyszeres árat is megadtak egy-
2008. május 19. hétfő 14:52 - Hírextra
Dupláján kelt el a Kassák köréből indult, majd Párizsban sikeres Medgyes László némi kubista hatást viselő csendélete. Az 1920-as évek elejére datált karakteres kép hátoldalára egy másik olajfestmény, egy akt volt ragasztva. Ezt leválasztották róla, így a szerencsés gyűjtő 3,4 millió forintért két képet szerzett meg az itthon kevéssé ismert mestertől.

Még nagyobb emelkedést - 480 ezerről 2 millió forintra feltornászott árat - ért el egy Orbán Dezső olajkép, egy 1930-ból való, perspektivikusan szerkesztett utcarészlet. Egy másik Orbán mű, egy napsütötte erdei táj 460 ezer forintért kelt el.

Kikiáltási árán, 1,9 millió forintért vették meg Gyarmathy Tihamér 1960-as, kék-zöld-sárga színharmóniára épített jellegzetes vásznát. Éppen egy licitlépcsővel haladta meg induló árát az 1915-ből való pasztellel papírra festett Budafoki szőlő című Egry József kép (1,6 millió forint). Egy Egry linómetszetért 190 ezer forintot fizetett valaki.

Elérte az 1 millió forintot Réth Alfréd párizsi korszakának egy figurális olaj, kollázs képe.
Két Farkas István akvarellt lehetett megvenni. A sötét tónusú, 1920-ból való Úton (Fasor este) című lapot és egy hegyekkel övezett vízparti táj vázlatát. Az előbbi 240 ezerről 900 ezerig, míg az utóbbi 170 ezerről 190 ezer forintig jutott.

Járitz Józsa női arcképe és Szabó Gyula karakteres önarcképe egyaránt 900 ezer forintra emelkedett. Marosán Gyula halas csendélete és egy aktképe duplázott, 850, illetve 700 ezer forinton koppant értük a kalapács.

Mindössze 180 ezer forintra árazták Scheiber Hugó pipázó férfiportréját, a tempera papírképért több mint háromszoros áron, 650 ezer forinton koppant a kalapács. Ilyen arányokat ért el Czenc János, Demény Miklós, Deim Pál egy-egy képe is.

Mind a négy Zemplényi Magda festményért többen is versenybe szálltak, így 550 és 700 ezer forint közötti leütéssel vitték el őket. Fajó János tojás- és olajtemperával fára festett Ellipszis metsződés című munkája 480 ezer forintról indult és 850 ezer forinton végzett. Bér Rudolf önarcképe és Konok Tamás geometrikus kompozíciója 600-600 ezer forintot ért, míg a 150 ezer forintos kikiáltási árú karakteres, nagyméretű Bér Rudolf olajkép, az alakos Ifjúság, elérte az 550 ezer forintos leütést.

Kikiáltási áron, vagy azt néhány licitlépcsővel megemelve, néhány százezer forintért vitték el a galéria kedvelt franciaországi magyar alkotóinak műveit: Stein Anna, Fehér László, Nem's Judit, Joseph K'dar, Ney László, Bíró Antal, Kilián István, Kun Imre festményeit, szobrait. Agathe Vaito és Kilian Leonard Dax festményei éppen 100 ezer forinttal haladták meg kikiáltási árukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását