2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Sienai Madonna, Sztálin portré, Szőnyi főmű a Nagyházi Galéria árverésén

Lesz miből válogatni május 27. és 30. között a Nagyházi Galéria monstre árverésén, amikor négy napon át kerül kalapács alá ezernégyszáz tétel, régi mesterek, 19. és 20. századi (magyar) festők alkotásai, antik művészeti és keleti tárgyak, bútorok, porcelá
2008. május 16. péntek 19:04 - Hírextra

A legrangosabb anyag a régi mesterek alkotási között található. Számos védett, az 1600-as évekből való flamand, német, itáliai angol mű, valamint 18. századi magyar, osztrák, francia, németalföldi festmény és fa szobor, igen változatos áron, néhány százezer és 2-4 millió forint között.

Kiragyog a kínálatból egy sienai mestertől származó, faragott, aranyozott fa szobor, egy Madonna a gyermek Jézussal. Siena a 14. századi Itália egyik legjelentősebb művészeti központja volt, az árverésre 19 millió forintért kínált, 1390 és 1430 közé datált méretes mű magán viseli Siena trecento Madonnáinak vonásait. Ugyanakkor faragásmódjában teljesen egyéni megoldásokat mutat.

Az antwerpeni idős Jan Josef Horemanstól több festmény van magyarországi tulajdonban. A most árverésre kerülő, A doktornál című kis remekmű azonban mindeddig ismeretlen helyen tartózkodott. A 17. századi németalföldi életképfestészet hagyományait követő jelenet 1,5 millió forintért szerezhető meg.

Egy másik flamand művész, akinek kocsmai jelenete 1,8 millió forintról indul, Hendrick Herdenbout. Az Antwerpenben működött zsánerképfestőnek mindössze négy festménye ismert. A mostani képről a közelmúltbeli tisztítás során derült ki a szerző kiléte.

Az itáiai Valerio Castellónak mindössze egy műve ismert Magyarországon a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből. Az 1650 körüli évekre datált, Castellónak tulajdonított Nyulakkal játszadozó puttókról a múzeum szakértője azt írja, hogy az jól beilleszthető a genovai mester életművébe, a barokk festészet kiemelkedő darabja. A védett képért 7,5 millió forintot kér az aukciósház.

A hazai, de a nemzetközi műkereskedelemben is kivételes alkalom, hogy Jan van der Vinne holland tájképfestő műve felbukkan. Kevés festménye maradt fenn, rajzait a világ nagy múzeumai őrzik. A Tájkép vándorokkal a 17. századvégi holland tájképfestészet reprezentánsa, nem sok érte az 1,4 millió forintos kikiáltási ár.

Harminckét miniatűr képciklusban dolgozta fel 1730 körül egy osztrák festő Nepomuki Szent János élettörténetét. A látványos pergamen képsorozat, a műfaj különlegesen ritka együttese 2,4 millióért várja gyűjtőjét.

Még vagy három tucat miniatúra, nevesített és ismeretlen szerzőktől, húsz portré magyar, itáliai mesterektől, köztük Barabás Miklóstól, Molnár Józseftől szerepel a tételek között.
A 19. és 20. századi kisplasztikák és szobrok magyar, francia, osztrák művészektől származnak. A legkiemelkedőbb, s egyben a négynapos árverés sorozat legmagasabbra, 20 millió forintra árazott műve Kisfaludi Strobl Zsigmond díszkútja akt puttókkal.

A 20. századi, magyar anyagban nagy nevek és kismesterek egyaránt szerepelnek. Mednyánszky Lászlótól olajképeket és krétarajzokat lehet venni (150 és 1,2 millió forint között). Egry József olaj és pasztellképek 600-800 ezer forintért, Rippl-Rónai József pasztell 1,1 millióért, Kádár Béla két korai festménye 850 és 2,2 millió forintért vihető el. Barcsay Jenő 1925-ben készült női portréját 2,4 millióról indítják. Koszta József női portréja 1,9 millió forintról vihető el.

Az 1960-ban festett Kék szobában Szőnyi István életművének záró darabja, kései alkotóperiódusának egyik legszebb festménye nemrég került vissza Magyarországra. Szőnyi István 1967-es halála után Zsuzsa, a művész lánya 10 képet, - köztük a most árverésre kerülő reprezentatív temperaképet - kapott a hagyatékból, Ezeket Aczél György engedélyével római otthonába vihette. A kollekció negyven esztendő múltán tért haza, 2007-ben kiállításon mutatták be őket Zebegényben, majd az idén tavasszal Miskolcon. Ez a kalandos sorsú vászon 2,2 millió, míg egy másik Szőnyi kép, a Zebegényi utcán, 2,6 millió forint kikiáltási árat kapott.

Scheiber Hugótól két grafikai portré keltheti fel a gyűjtők figyelmét. Egy karakteres Sztálin fejet ábrázoló szénrajz és egy ceruzarajz Rákosi Mátyásról (90-90 ezer forint).
Igen sok antik római bronz és görög terrakotta műtárgy, számos keleti darab, kínai és indiai buddhista szobrok, kínai porcelánok és egy negyven darabos japán és kínai elefántcsont faragás kollekció színesítik a harmadik nap választékát. Az árak pedig néhány tízezer forinttól a milliós sávig terjednek. Ezen a napon bútorok is kalapács alá kerülnek, a legdrágábban 2,8 millióért egy 1760 körüli osztrák kétajtós szekrényt árvereznek.

A negyedik nap kiemelkedő érdekessége a nyolcvan tételből álló porcelán kollekció, valamennyi egy budapesti gyűjteményből származik. Nagy része figurális porcelánszobrokból (többnyire német, osztrák és cseh darabok), dísztárgyakból áll, de még egy 70 darabos étkészlet is szerepel benne, 20 ezer és 1 millió forint közötti változatos árakon.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását