2024. március 29. - Auguszta

Hidrogénmeghajtású autó Magyarországon

Megérkezett Magyarországra az első hidrogénüzemű személyautó. Az átalakított Toyota Priust csütörtökön kiállítják a veszprémi Pannon Egyetemen. Az elektromos-benzines japán hibridautót az amerikai Quantum Fuel Systems Technologies alakította át.
2008. május 7. szerda 17:39 - Hírextra

Három tartályába összesen 2,4 kilogramm hidrogén fér, ami városban 180-190 kilométerre elég. A technológia révén vízgőzön kívül semmi más nem kerül a levegőbe. A hidrogénhajtású Toyota Prius modellt Európában még csak Norvégiában használják, és mostanáig ott is csupán 11 darabot helyeztek forgalomba.

A kocsit az ugyancsak amerikai Saba International és a Plansys Corp. tulajdonában álló Quantum Energy Kft. hozatta Magyarországra. A cég ezzel a kocsival kívánja népszerűsíteni a hidrogénalapú közlekedést. Először csütörtökön mutatják be a veszprémi Pannon Egyetemen, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Klímakörút elnevezésű programsorozatának következő állomásán - mondta az MTI-nek Berkes Bernadett, a Quantum Energy Kft. munkatársa.

A megújuló energiaforrásokkal és közlekedéssel foglalkozó cég leányvállalata, a H2 Busz Kft. fejleszti az első magyar hidrogénmeghajtású buszt. Az üzemanyagot is a társaság állítja elő; a Quantum Energynek Mezőtúron és Törökszentmiklóson is van már egy-egy 1,5 megawatt kapacitású szélerőműve. A cél 30 megawatt kapacitású környezetbarát erőműhálózat kiépítése, amely 60 hidrogénmeghajtású busz folyamatos üzemeltetését biztosítja majd. A szélenergiából nyert villamosenergiával az elektrolízis - vízbontás - elvén működő berendezéseket működtetnek, amelyek hidrogénre és oxigénre bontják a vizet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását