2024. április 27. - Zita

Ákos rezonálna Lovasira

Magyar dalok minden mennyiségben - a tavalyi LGT koncert után a Sziget szervezői idén is terveznek valami rendhagyót a fesztivál mínusz egyedik napjára. A magyar könnyűzenei kultúra elmúlt negyven évéből válogat a hétórás monstre koncert, mindössze 2500 f
2008. április 25. péntek 11:15 - Tossenberger Adél
Presser, Bródy, Gerendás, Tolcsvay, Révész, Lovasi – csak néhány név a közül a 150-200 dalszerző és előadó közül, akik augusztus 11-én színpadra állnak egy közös zenélés erejéig. A rendezvény ötletgazdája Presser Gábor, a cél pedig, hogy megakadályozzák, hogy a „nagy magyar slágerek” eltűnjenek a közéletből és a médiából. Izgalmas átdolgozások átszerelési szünetek nélkül, folyamatos zenélés pénztárcabarát áron – erre számíthatnak az érdeklődők.

Ahogy azt Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője megfogalmazta: a magyar könnyűzene a magyar kultúra része, s ezt akarják megünnepelni a szokatlanul hosszú koncerttel, amit egy hagyomány kezdőlökésének is szánnak. Presser ugyanis tradíciót teremtene, vagyis ezentúl minden évben szentelnének egy napot a „magyar dalnak”. Ahogy megfogalmazta: „Fantasztikus a daltermés, ami mögöttünk van, s az lenne a jó, ha az is ilyen lenne, ami ezután jön”. A szervezők pont ezért tervezik egy dalíró pályázat kiírását, amelynek a győztesét a nagyszabású koncerten hirdetnék ki.

Tizenöt óra sem lenne elég

Bár van olyan résztvevő, például Ákos, aki sokallja a hét órás időtartamot, az ötletgazda szerint tizenöt óra sem lenne elég ahhoz, hogy mindenkire jusson idő és senki ne sértődjön meg, mert kimaradt a merítésből.

Presser Gábor szerint nagyon nehéz ennyi művészt összeverbuválni, s önös célból még sosem telefonált ennyit, mindenki „nagyon aranyos és nyitott”, a tavalyi LGT-koncertből kiindulva pedig nem tartanak attól, hogy kevés lesz az érdeklődő.

Bár a műsor még nagyon képlékeny, s még csak az ötletelés zajlik, annyi már most is biztos, hogy a koncert felütéseként megnézhetjük Freddie Mercury által a Queen 1985-ös budapesti koncertjén előadott Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű magyar népdalt, s ha nem tudnánk felidézni a felvonultatott slágerek szövegeit, a kivetítőn azokat is végigkövethetjük. A műsor szerkesztésében oroszlánrészt vállal Jávorszky Béla Szilárd újságíró és rocktörténész, illetve Novák Péter, a Kultúrpart kreatív főszerkesztője is.

Ákos Lovasira rezonálna

A legtöbb résztvevőt az fogta meg a kezdeményezésben, hogy – ahogy Somló Tamás lapunknak fogalmazott – bár nagyon nehéz összehozni a zenészszakmát, most megvan a lehetőség arra, hogy „konszolidálódjanak” az ezernyi sérelemmel terhelt belső viszonyok, s mindenki teljes erőbedobással működjön együtt.

Ákos szintén azért vevő Presser ötletére, mert így lehet egy „békenap” a magyar zenei életben, ahol a zenészek „egymásra rezonálhatnak”, előadhatják egymás dalait, s akár olyan szerzőkkel is egy színpadra léphetnek, akiket saját ellentét-párjukként tartanak számon a szakmában, vagy a médiában. Ákos szerint fontos, hogy a zenészek gesztust tegyenek egymás felé, így például szívesen zenélne együtt Lovasi Andrással. A tervezett produkciókról lapunknak csak annyit árult el: Demjén Ferenc Várj, míg felkel majd a nap című számát szívesen elénekelné, a zenész szerint ugyanis az nem lenne olyan izgalmas a közönség számára, ha „ötvenedszer is előadná egyik saját dalát”.

Bródy János sem árult el sokat arról, hogy mivel készül a koncertre, az viszont biztos, hogy a Földvár felé félútont elénekli, s hogy a Republic-kal is várható valamiféle kooperáció. A zenész kiemelte, hogy ez a délután, illetve este inkább a dalokról és azok szerzőiről fog szólni, ezért lesz kevesebb a női résztvevő, bár Koncz Zsuzsa, vagy Katona Klári felbukkanására még lehet számítani. Halász Judit és a Micimackó azonban sajnos magánjellegű elfoglaltság miatt távol maradnak – mondta Bródy.

Nincsenek sztárgázsik

Gerendai Károly a mínusz egyedik nap financiális hátteréről is beszélt, miszerint a 40 milliós összköltségvetésű rendezvényhez nem kértek állami támogatást, de nem is lesznek sztárgázsik. Anyagi téren csak civil szervezetekre számítanak, a főszervező szerint ugyanis „nem állna jól az ügynek”, ha szponzorok támogatnák, s egy üzleti modell szerint működne. A szokásos nyolcezer forintos napijegy helyett ez a koncert csak kétezer-ötszáz forintba kerül, a befolyt összeggel pedig egy most alakuló, a magyar dal megmentését megcélzó civil szervezetet támogatnák.
Forrás: kulturpart.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását