2024. május 5. - Györgyi

Minusz egy a Szigeten

Idén "mínusz egyedik" napja is lesz a Sziget fesztiválnak: augusztus 11-én, a magyar dal ünnepén 16 és 23 óra között 150-200 zenész váltja majd egymást a Nagyszínpadon, az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének javából hangzik el válogatás - közölt
2008. április 24. csütörtök 17:45 - Hírextra
Elmondta: a magyar dal ünnepének ötlete Presser Gábortól származik. Beszámolt arról, hogy nem kifejezetten zenekarok produkciójáról van szó, az előadók legfeljebb 2-3 számot adnak elő. Lesznek közös produkciók is, amikor a zenészek "beszállnak" egymáshoz - tette hozzá Gerendai Károly.
Hangsúlyozta: szándékaik szerint hagyományteremtő eseményről van szó, amelyről felvétel is készül. A fellépő zenészek maguk döntik majd el, mit játszanak és milyen sorrendben. A programot rövidesen véglegesítik. Megjegyezte: átszerelés gyakorlatilag nem lesz, átvezető produkciókkal teszik folyamatossá a műsort, a dalszövegeket közönséget olvashatja a kivetítőn, ami lehetővé teszi a közös éneklést.

Az ötletgazda Presser Gábor közölte: a hét órába legfeljebb 70-80 dal fér bele. Hangsúlyozta: a rendezvénynek az is a feladata, hogy ösztönözze a médiát arra, játsszon minél több magyar nyelvű számot.

A szervezők szándéka szerint jövő évtől szeptember harmadik vasárnapja lenne a magyar dal napja. Ennek kapcsán Presser Gábor megjegyezte: a Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napja egy kis "előzetes" abból, hogy milyennek képzelik el a magyar dal napját, amikor országszerte a színpadokon a régi és új dalok szólnak majd sok-sok órán át.

Jávorszky Béla Szilárd szakíró, a koncert szervezője is kiemelte: az idei megakoncert hitet adhat a fiataloknak, hogy van értelme magyarul dalokat írni. Régen nem volt példa ilyen ünnepre - tette hozzá.

A tájékoztatón részt vett a hazai zenészek közül Bródy János, Frenreisz Károly, Tolcsvay László, Mihály Tamás, Nagy Feró, Ákos, Lerch István, Babos Gyula. A szervezők beszámoltak arról, hogy a "mínusz egyedik" napra 2500 forint lesz a belépőjegy.

Az idei Sziget fesztivált augusztus 12. és 18. között rendezik az óbudai Hajógyári-szigeten; 12-én, a "nulladik" napon a legendás Iron Maiden zenekar lép fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását