2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Felterjesztés a salgótarjáni felsőoktatás megmentéséért

Felterjesztéssel fordul Nógrád Megye Önkormányzata az oktatási minisztériumhoz, hogy működjön közre a jó minőségű közgazdászképzést biztosító salgótarjáni főiskola helyzetének rendezésében. Erről csütörtökön döntöttek a közgyűlés képviselői.
2008. április 24. csütörtök 18:35 - Hírextra
A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Pénzügyi és Számviteli Karának Salgótarjáni Intézete hagyományosan népszerű a hazai közgazdászképzésben, az itt szerzett diploma értéke a végzettségek rangsorának első harmadában található, a hallgatóknak az átlagosnál jobb esélyeik vannak az elhelyezkedésre - mondta a közgyűlés elnöke az ülésen.

Becsó Zsolt (Fidesz) rámutatott: a főiskola helyzetének stabilizálását kérő felterjesztést a múlt évi ponthatárok meghatározása miatt kialakult helyzet indokolja.

Az intézmény a 180-200 főre tervezett első évfolyamra első lépcsőben alig több mint 30, a pótfelvételi eljárással együtt összesen 77 első éves hallgatót tudott felvenni. A létszámcsökkenés mintegy 36 millió forintos bevételkiesést eredményez.

Az elnök megemlítette: hasonló gondokkal kellett szembenézni a BGF Zalaegerszegi Intézetének is, de a probléma valamilyen mértékben a teljes vidéki felsőoktatást elérte.

A BGF kizárta a keresztfinanszírozás lehetőségét, és irracionálisan magasan, 150 főben határozta meg az első évfolyam 2008. évi minimális keretszámát, vagyis úgy tűnik, hogy a BGF nem csak számol a salgótarjáni intézet elsorvadásával, de még sietteti is azt - mondta az elnök.

A válsághelyzet megoldására a főiskola a Miskolci Egyetemet is megkereste, és bizottság is alakult az esetleges átadás-átvétel egyeztetésre. Ehhez azonban politikai döntésre és tőkeinjekcióra van szükség az egyetem jelzése szerint.

Az elnök hangsúlyozta: a több szempontból hátrányos helyzetű térségben jóvátehetetlen veszteségekkel járna a helyi felsőoktatás megszűnése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását