2024. április 25. - Márk

Hat felsőoktatási intézmény újulhat meg

A kormány szerdai döntésével hat vidéki felsőoktatási intézmény valósíthat meg infrastrukturális és informatikai fejlesztéseket közel 29 milliárd forintból - közölte Hiller István oktatási és Bajnai Gordon önkormányzati miniszter a fővárosban a sajtó képv
2008. április 16. szerda 15:35 - Hírextra
A támogatási keretből a győri Széchenyi István Egyetem 6,498 milliárd, a Pécsi Tudományegyetem 6,452 milliárd, a Miskolci Egyetem 6,234 milliárd, az egri Eszterházy Károly Főiskola 5,003 milliárd, a Dunaújvárosi Főiskola 3,193 milliárd, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola 1,549 milliárd forinttal részesül majd várhatóan.

A kiosztott háttéranyag szerint a támogatott intézményekben új épületek létesülnek, új oktatási, kutatói és hallgatói terek - laboratóriumok - jönnek létre és modern eszközöket szereznek be.
Bajnai Gordon a támogatásokról azt mondta, hogy az elmúlt húsz év legnagyobb felsőoktatási fejlesztése kezdődhet meg, s a források a hat felsőoktatási intézmény alapvető modernizációját segítik.

Mint mondta, nemcsak nagyságában példa nélküli összegről van szó, hanem azt tekintve is, hogy milyen szakmai szűrökön kellett keresztül menniük a pályázatoknak.

A támogatott pályázatok nem a mennyiségi növekedést, hanem a minőség javítását célozzák - hangoztatta. A pályázat célja, az infrastruktúra fejlesztése mellett, a feltételek megteremtése volt a műszaki és természettudományos szakokon tanuló hallgatói létszám emeléséhez.

Közölte: Magyarország arra tett vállalást, hogy növeli azoknak a számát, akik műszaki, természettudományos képzésben részesülnek. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben ezért elsősorban olyan felsőoktatási programokat támogatnak uniós forrásokkal, amelyek segítenek, abban, hogy a magyar egyetemek piac- és versenyképes tudáshoz juttassák a hallgatókat.
Hiller István a támogatott intézményeket a felsőoktatás zászlóshajóinak nevezte, s szövetséget ajánlott mindenkinek, aki a magyar felsőoktatás jövőjének középpontjába a színvonal emelését állítja.

A miniszter a felsőoktatás legfontosabb kérdésének nevezte a színvonal emelését. Utalt arra, hogy az elmúlt másfél évtizedben megnégyszereződött a hallatói létszám a felsőoktatásban.
A mennyiségi változás kora azonban lejárt, a jövő a színvonalról szól - jelentette ki.

Hozzátette: a fejlesztések, amelyek az egyes intézményekben megvalósulhatnak, egyértelműen a vidéki magyar felsőoktatás színvonalát, erejét és a regionális szempontokat szolgálják.
A pályázat keretében 2007-2008-ban közel 51 milliárd forintot osztanak szét, a júniusi második körben 21,7 milliárdhoz juthatnak majd a felsőoktatási intézmények, 17-en már be is adták pályázataikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását