2024. április 23. - Béla

Sok a lelkész és kevés a református

A Magyarországi Református Egyház főiskoláin, illetve egyetemein végzett lelkészek közül nem mindenki helyezkedik el ezen a pályán, ugyanis többen vesznek részt a képzésben, mint ahány munkahely van számukra - mondta Márkus Mihály, a Dunántúli Református
2008. április 16. szerda 08:45 - Hírextra
Tájékoztatása szerint az 1200 református gyülekezet évente mintegy 30 újonnan végzettet tud foglalkoztatni, míg évfolyamonként hozzávetőleg másfélszer ennyien folytatnak teológiai tanulmányokat. A helyzetet némileg enyhíti, hogy a gyakorlatban a hat évre szabott tananyagot ritkán végzik el ennyi idő alatt, leginkább a nyelvvizsgák hiánya miatt. A nyelvvizsga teljesítése érdekében sokan félévet, egy évet külföldön töltenek, ez a nemzetközi kapcsolatoknak is jót tesz.
Márkus Mihály rámutatott: az évfolyamokról való lemorzsolódás mellett a túlképzést az is enyhíti, hogy évfolyamonként mintegy tízen nem lelkészek lesznek, hanem egyházi közgyűjteményekben vagy iskolákban helyezkednek el, utóbbihoz vallástanári oklevelet szereznek. Ezen kívül a diakóniai szolgálatok és a különböző missziók is előszeretettel alkalmaznak teológiai végzettségűeket.
Az elegendő számú lelkészre alapozva véleménye szerint a jövőben "lassan a fejlesztésekről is gondolkodhatnak", egy településen akár több egyházközséget is létrehozva. Rávilágított arra, hogy ennek egyik akadálya a falusi gyülekezetek lélekszámának csökkenése, a másik pedig a városi gyülekezetek nem elég aktív missziós tevékenysége.

Az elhelyezkedéssel kapcsolatban a református püspök elmondta: a frissen végzetteket a püspök kihelyezi első szolgálati helyére, ahol a lelkipásztor egy ideig segédlelkészként tevékenykedik. A gyülekezet néhány év eltelte után megválaszthatja véglegesen saját lelkészének, ez rendszerint nyugdíjazásig szól.

A lelkészi állás átmeneti megüresedése esetén a gyülekezet kérhet magának új lelkipásztort, akit a püspök nevez ki az egyházi törvények szerint, ennek során lehetőség van másik egyházkerületből jövő személy alkalmazására is. Két lelkész házassága is eredményezheti, hogy másik egyházkerületből fogadjon papot egy egyházközség - közölte Márkus Mihály.

A református lelkészi szolgálatból 62 éves kortól lehet nyugdíjba vonulni, ezt a legkésőbb 70 éves korban kötelező megtenni. Üresedés esetén meghatározott időre - leginkább egyéves időtartamra - alkalmazhat nyugdíjas korú, tehát akár 70 évesnél idősebb lelkészt is az egyházközség - tette hozzá a püspök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását