2024. április 23. - Béla

Idén többen jelentkeztek

Az idén három százalékkal többen jelentkeztek elektronikus úton a felsőoktatásba mint tavaly: a 2008-as kérelmek beadásakor majdnem 12,5 ezren választották ezt jelentkezési formát, volt, aki 37 helyet jelölt be - közölte Nagy Gabriella, az Educatio kht. m
2008. április 15. kedd 13:34 - Hírextra

Idén a jelentkezők 12,9 százaléka volt e-felvételiző, szemben a tavalyi 9,9 százalékkal.
Összesen 96 302 felvételiző döntött úgy, hogy jelentkezik a 2008 szeptemberében induló felsőoktatási képzésre. Közülük 12,5 ezren nem bajlódtak a papírokkal, és a felvi.hu-ról elérhető e-felvételin keresztül nyújtották be jelentkezésüket. Ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik jelentkező e-felvételizett - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az ilyen módon jelentkezők átlagéletkora 25 év volt, a legidősebb és a legfiatalabb e-felvételiző is nő, előbbi 61, utóbbi 18 éves. A jelentkezők két százaléka külföldi: ők főleg a szomszédos országokból érkeztek (román, szlovák, szerb és ukrán állampolgárságúak), de van köztük például kínai, mongol, dél-koreai, kazahsztáni, sőt még a Finnországhoz tartozó Aland-szigetekről is érkezett egy elektronikus jelentkezés.

Az e-felvételizők átlagosan három és fél jelentkezési helyet jelöltek meg. Harmaduk (3818-an) nem használta ki az eljárási díjért "járó" három helyet, és csak egy vagy két szakot választott. A rekord azé az e-felvételizőé, aki összesen 37 helyet jelölt be. A megjelölt képzések több mint háromnegyede alapképzés (nappali tagozatos alapképzésre az összes jelentkezés 54,6 százaléka érkezett). Minden tizedik jelentkezési hely mesterképzés volt.

Az e-felvételizők közül legtöbben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának mérnök informatikus nappali tagozatos alapképzését jelölték meg. Az összes jelentkezőt és jelentkezést figyelembe véve a többi dobogós helyen is informatikai szakok végeztek: második az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának programtervező informatikus szakja, a harmadik pedig a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karának mérnök informatikus szakja.

Az elektronikus felvételi ugyanakkor nemcsak a jelentkezésből áll, hanem a július 10-ig tartó elektronikus ügyintézés is beletartozik.

Az ügyintézési funkciók azok számára is elérhetők, akik hagyományos módon, postai úton jelentkeztek. Ekkor az egyszeri alkalommal elvégezhető sorrendmódosítást, a különböző személyes adatok módosítását és az időközben beszerzett dokumentumok feltöltését lehet megtenni a felvi.hu-ról elérhető felületen keresztül. Tapasztalatok szerint ezeket a szolgáltatásokat sokkal többen használják, mint ahányan elektronikusan jelentkeznek. Tavaly például az elektronikus ügyintézést több mint 80 ezren használták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását