2024. április 28. - Valéria

Tudóstalálkozó

Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a 2009-es Tudomány Világfóruma (WSF) szervezőbizottságának elnöke Macuura Koicsiróval, az UNESCO főigazgatójával találkozik hétfőb Párizsban, hogy megbeszéljék a következő tudóstalálkozó programját
2008. február 8. péntek 15:18 - Hírextra
"Az UNESCO a tudóstalálkozó társszervezője. Arra gondoltunk, hogy Tudomány a fenntarthatóságban (Science in Sustainability) lesz a következő világfórum témája. A fenntarthatóságot a gazdaságban, a társadalomban, például, a demográfiai kérdésekben, valamint a környezetvédelemben, vagyis szélesebb körben értendő" - mondta Vizi E. Szilveszter a tárgyalásokkal kapcsolatban az MTI-nek.

Ismertetése szerint a következő világfórumra a szervezők szándékozni meghívni José Manuel Barrosót, Európai Bizottság elnökét, "mivel 2009 az Európai Unió döntése értelmében a kreativitás, az innováció, a közoktatás és a kultúra éve lesz".

A szervezőbizottság szeretné, ha 2009-ben Sólyom László köztársasági elnök megismételné a tavalyi világfórum nagysikerű államfői paneljét, a "zöld elnökök" környezetvédelemnek szentelt találkozóját.

"Az UNESCO javaslatára a világfórum alkalmával Budapesten lenne a harmadik világ tudományos akadémiáinak a közgyűlése is. Ez lehetőséget biztosítana arra, hogy a harmadik világ tudományszervezési problémáival a fejlett világ szakemberei is foglalkozzanak" - mondta az MTA elnöke.

Vizi E. Szilveszter hozzátette: az első világfórum egyik témája az volt, hogy a tudomány nagyon gyors fejlődése nemhogy közelebb hozná a gazdag és a szegény országokat, Észak és Dél államait, hanem távolítja őket.

"Ezt senki sem hitte korábban. A komputer, az internet nem közelítette egymáshoz a világ különböző régióit, hanem eltávolította. Ezt a távolodást az anyagi okokon kívül a hiányzó lehetőségek is kiváltják. Míg Németországban szinte minden család rendelkezik internet-hozzáféréssel, de még Magyarországon a háztartásoknak mintegy fele kapcsolódik a világhálóhoz, addig Ghánában például 3 százalékos ez az arány" - hangsúlyozta az MTA elnöke.
Kedden-szerdán Vizi E. Szilveszter Moszkvában az Orosz Tudományos Akadémia vezetőivel tárgyal, s aláírja az együttműködés 2008-2010-re szóló jegyzőkönyveit.

"Az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest jelentős a változás, hiszen Magyarország azóta az Európai Unió tagja lett. Immár teljes joggal pályázhatunk az EU VII. kutatás-fejlesztési keretprogramban és lehetővé szeretnénk tenni, hogy a közös pályázatokban kiemelkedő orosz kutatócsoportok is részt vegyenek. Ez hasznos Magyarország számára is, hiszen az uniós pályázatoknál előnyt jelent, ha az EU-tagországok tudósai más államok kutatóival társulnak" - ismertette Vizi E. Szilveszter moszkvai látogatásának célját.

Mint elmondta, a három jegyzőkönyvhöz több mint száz témajavaslatot csatoltak. Közülük az Akadémia elnöke kiemelte a közös történeti múlt feltárását célzó együttműködést, a hidegtűrő gabonafajták nemesítését, valamint a számítástechnikában való további kooperálást, amely az elmúlt években nagyon sok közös publikációt eredményezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását