2024. április 26. - Ervin

Az emberiség legfontosabb problémája

A környezetvédelem, a környezettudatos gondolkodás szerte a világban az emberiség legfontosabb problémája - hangsúlyozta Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián a KvVM és az MTA közötti együttműködési me
2008. február 7. csütörtök 16:21 - Hírextra

A megállapodás szerint, amelyet Fodor Gábor és Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke látott el kézjegyével, az együttműködés kiterjed a környezetügy minden nagyobb jelentőségű témakörére, egyebek közt a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásra, a biológiai sokféleség megőrzésére, vízgazdálkodásra, a légköri folyamatokra, a levegőtisztaság-védelemre, az éghajlatváltozásra és a klímapolitikára. A megállapodás fontos része továbbá a környezeti állapotváltozás és -értékelés, a környezetgazdálkodás, illetve a környezetüggyel kapcsolatos társadalmi tudatosság erősítése.

Fodor Gábor kijelentette: mindenütt, de különösen a fejlett világban, a bel- és külpolitikában ez az első számú politikai és társadalmi kérdés. "Nekünk Magyarországon is szembe kell néznünk azzal, hogy rohamosan nő az érdeklődés a környezettudatos gondolkodásmód és a környezetvédelem iránt." A lakosság kétharmadát izgatja ez a probléma, s az emberek úgy gondolják, hogy sem a politika, sem a közélet nem foglalkozik, nem tesz ezzel kapcsolatban eleget.

Fodor Gábor kitért az energiakérdésre, a megújuló energiaforrások ügyére, a fenntartható fejlődésre is. Mint mondta, fontos, hogy "ne csak az orrunkig lássunk", hanem felmérjék hosszabb távon milyen irányba kell fejlődnie az országban. Ebben számítanak az Akadémiára, mivel ilyen horderejű kérdésekben nem lehet kellő tudományos megalapozottság nélkül döntéseket hozni.

Vizi E. Szilveszter rámutatott arra: az MTA mindenkori feladata, hogy olyan kérdésekben siessen a kormány, a társadalom segítségére, amelyek hosszú távon nemcsak Magyarország, de az Európai Unió érdekeit is szolgálják. "Tudomásul kell venni, hogy a globalizáció, a tudomány gyors fejlődése, a gazdaság exponenciális növekedése olyan környezetvédelmi-társadalmi problémákat vet fel, amelyeket meg kell oldani. Az együttműködés egyik vezérelve, s ez üzenet a társadalom számára, hogy nemcsak az akutan megjelenő problémákat akarjuk megoldani, hanem a várható gondokra is választ kívánunk adni."

Kérdésekre válaszolva az MTA elnöke kijelentette: "az MTA politikától függetlenül, a tudomány mindenkori állásának megfelelően alakítja ki a véleményét. Ez a megállapodás lényege, alapmotívuma, hogy az Akadémia kialakít egy véleményt, s ezt a véleményt megküldi a tárcának. A miniszternek joga felhasználni, vagy elvetni a véleményt, de mindenképp független véleményt kap, sőt igényli a független véleményt."

Fodor Gábor szerint fel sem merül a minisztérium részéről, hogy bármiféle tartalmi megrendelést adjon az Akadémiának, hogy "elvárnának" valamilyen véleményt. "Amit várunk, az a független álláspont" - hangsúlyozta.

Annak kapcsán, hogy az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága tárgyalásra alkalmatlannak tartotta a Gazdasági Minisztérium által kidolgozott energiakoncepciót, a miniszter kijelentette: tiszteletben tartja a környezetvédelmi bizottság álláspontját. Hangoztatta: a háttérben nagyon kemény vitát folytattak a Gazdasági Minisztériummal "pont az energiakoncepcióról".

Vizi E. Szilveszter hozzátette, hogy készül az Akadémia 2020-2030-ig tartó energiakoncepciója. - "Tudomásul kell venni, hogy a gazdaság fejlődése energiát igényel, ugyanakkor az a pazarlás, az a környezeti rombolás, ami jelenleg folyik, megfelelő tudományos és kormányzati döntésekkel el lehetne kerülni" - mondta az MTA elnöke.

Fodor Gábort a Rába újbóli habzásával kapcsolatban elmondta, hogy ez átmeneti jelenség. Kifejtette: A megállapodás szerint az osztrák fél 2009-re vállalta bizonyos feltételek teljesítését, így szűrők beépítését. Ugyanakkor osztrák oldalon bezárják azt a geotermikus erőművet, amely a Lapincs-folyót szennyezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását