2024. április 29. - Péter

Anyjához készül…

Néhány napra, egy úgynevezett hosszú hétvégére ismét civilnek érezhettem magam, miután a múlt hét csütörtökének reggelétől vasárnap estééig Krakkóba szólított jó sorsom a barátaimmal. Gyurcsányt, Orbánt, kisebbségi kormányt könnyű szívvel hátrahagyva lépt
2008. április 14. hétfő 17:37 - Bencsik Gyula
Amikor az ember hivatásszerűen foglalkozik a napi politikával és általában a közélettel, valóságos felüdülésnek éli meg, ha leszakadhat az internetről, az MTI-ről, a napilapokról, a rádió és a tévé hírműsorairól. Az aznap reggeli napilapot ugyan még automatikusan kivettem a postaládából, és az autóban ülve bele is lapoztam, de a hírek már nem jutottak el a tudatomig. Sokkal inkább izgatott az északra tartva egyre vadregényesebb táj, párom és barátaink hétköznapi történetei, a kávé minősége Donovalyban.

Pedig zúzós időszakot hagytam hátra a Magyar Köztársaságban. Indult a népszavazási tragikomédia eredményének utóhatásaival, Horn Gábor kedélyeskedő, ám otromba megjegyzésével (ami mellesleg remek kiszólás lett volna, ha saját pártjára is vonatkoztatja, mondjuk így: „…húzzunk el a picsába”), Gyurcsány övéinek tett gesztusával, melynek során egyeztetés nélkül lependerítette Horváth Ágnest az egészségügyi tárca éléről, mire a szabaddemokraták megsértődtek, és gyorsan kiléptek a koalícióból.

Az SZDSZ amúgy is megér egy külön kitérőt, mivel a liberális párt soha nem küzdötte még le magát annyira, mint most, bár a közvélemény-kutatások alapján nem először csúsztak a parlamenti küszöb alá, azonban ezúttal jóformán az egész párt legitimitása kérdőjeleződött meg. Olyan álküldöttek nevében zajlott a legutóbbi tisztújításuk, akik nemhogy nem voltak jogosultak a voksolásra, de közülük többen évek óta tagjai sem voltak a pártnak. Közben Mali Zoltán SZDSZ-be be-, ki- majd újra belépett drávapiski polgármester fáradhatatlanul tagtoboroz Baranyában, cigányfalvak komplett lakossága rendelkezik már SZDSZ-es tagkönyvvel.

Besztercebányán már cseppet sem aggasztott, hogy a kisebbségi kormányzásra készülő szocialisták jó időre megakasztottak mindenfajta reformfolyamatot, miközben bársonyos folytatásról hadoválnak, hogy a hiperaktivitásából sokat visszavevő miniszterelnök bejelenti, hogy majd ha ő lát egy megfelelő utódot az ország vezetésére, akkor esetleg hajlandó visszalépni a kormányrúdtól, hogy Kuncze Gábor az egészségügyi reformtárgyalásokon készített privát jegyzetei kiteregetésével zsarolja az MSZP-t, hogy a…

Donovalyban jót nevetünk azon, hogy az éttermekkel körülvett parkoló bódéjában esetleg maga Jan Slota követeli tőlünk a parkolási díjat, majd látva, hogy egy idősebb asszonyság a pénzbeszedő, azon viccelődünk, hogy akkor ez biztosan Slotáné, hiszen korban és küllemben abszolút passzol a nacionalista pártvezérhez. Ugyanitt csodáltuk meg a külföldön először látott OTP-automatát, amit aztán négy nappal később ki is próbálunk a hirtelen támadt szervizköltségek fedezése miatt. Valójában a Zlaty Bazant sör és a meglepően finom feketekávé köti le a figyelmünket, amik százszor fontosabb dolgok, mint holmi politikusi megnyilatkozások.

Az indulás előtti napok krónikái közé tartozott még a Bayer antiszemita írása nyomán keletkezett aláírásgyűjtő akció és a számos válaszreakció, melyek visszafogottabb változatai is minimum mocsoknak titulálták a jobboldal emblematikus tollforgatóját, aki valóban sokkal veszélyesebb a magyar társadalom békéjére, mint mondjuk a „magyarellenes” jegyiroda elleni demonstrációt vezénylő paprikajancsi, aki maga is meglepődött az antifasiszta ellentüntetők számbeli fölényén. Mintha a zsebnácik kommunikációs hálózata sem a legolajozottabban működne. Nekem már évek óta küldözgeti a kuruc.info a különféle demonstrációkra szóló üzeneteket, ezért már meg sem lepődtem, amikor a boldogult szlovák-lengyel határt átlépve utolért az újabb kedves invitálás: ugyan legyek már holnap délután a Hollán Ernő utcában, mutassuk meg, hogy mi vagyunk többen. Kis híján visszafordultam…

Két nappal később, az auschwitzi kiránduláson nagy létszámú csoportokban öntudatosan masírozó, izraeli zászlókkal fellobogózott, de legalábbis kék-fehér kitűzőt viselő zsidó fiatalok látványa egy pillanatra eszembe jutatta a holokauszttagadó hazai csőcseléket, de úgy, hogy teljesen súlytalannak tetszett valamennyi megnyilvánulásuk, egyáltalán a létezésük, akikre tényleg csak annyira érdemes időt fecsérelni, hogy olykor kiszellőztessük utánuk mondjuk a Hősök terét.

Elszomorítóbb volt viszont a még ugyanaznap körbesétált krakkói zsidónegyed, amely építészetében és felteszem, hangulatában is sokat megőrzött a múlt század közepéig létezett miliőjéből. Az épen maradt zsinagógák, girbegurba utcácskák, az egymást érő kávézók, teázók, kisvendéglők és kocsmák héber feliratokat is őrző cégtáblái között bolyongva elementáris erővel hasított belém a felismerés: Te jó ég! Itt nincsenek zsidók! (Bezzeg Budapesten, ahol számottevő populációjuk él, történetesen épp mostanság zajlik a történelmi zsidónegyed felszámolása.) Feltételezem, Krakkóban is maradtak volna zsidók, csak hát a második világháború előtt és alatt jóformán az utolsó szálig kiirtották őket a nácik és kollaboráns segítőik.

Lengyelországban szinte egyáltalán nem találkoztunk a helyi politika megnyilvánulásaival, bár péntek reggel kíváncsiságból a kifli-tej-vaj-felvágott kombináció mellé vásároltunk egy friss Gazeta Polskát is, melyet átlapozva azt tapasztaltuk, mintha manapság odakint sokkal nagyobb teret kap a világpolitika a napi sajtóban, mint nálunk. Donald Tusk kormányfőt egyetlen fotón szerepeltették, míg hatalmas terjedelemben foglalkoztak például a tibeti helyzettel vagy az előző heti NATO-konferenciával. Még az osztrák-svájci EB-re kijutott lengyel válogatott sem kapott akkora terjedelmet az újságban, mint kapnának aranylábú fiaink a honiakban.

Napi hírekkel legközelebb a visszaút magyar oldalán találkoztunk. A kereskedelmi rádió vezető híréből értesülhettünk arról, hogy Gyurcsány Ferenc nem kívánkozik vissza az üzleti életbe, sorsát immár végérvényesen hozzákötötte a baloldali politikához, melyet akár ellenzéki szerepben is szívesen szolgálna a jövőben. Igazán megható ez az elszánás, már épp azon voltunk, hogy egy-egy könnycseppet elmorzsoljunk a szemünk sarkában, mikor egyikünk hirtelen ötlettől vezérelve betett egy remek jazzalbumot, ami ugyan nem pótolta a Florianska elején lapuló U Muniak nevű klubban szombat este hallott élőzenét, de figyelmünket szerencsésen visszakalauzolta oda, ahol négy napig maximális örömforrást nyújtott a vodka, a sör, a muzsika, a román kori, gótikus, reneszánsz, barokk építészet csodái, a teraszok, kocsmák, piacok, a céklaleves, a pirog és a bigosz, a perec és a juhsajt és a…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását