2024. április 29. - Péter

Győzzük le a bennünk lévő erőszakot!

Irak 2003-as megszállása óta minden év márciusában humanista és békemozgalmi fiatalok gyűlnek össze egy európai kezdeményezés részeként a Hősök terén, élő fáklyás békejelet alkotva. Idén több budapesti helyszín, és vidéki város is csatlakozott a már hagyo
2008. április 2. szerda 18:57 - Malina Adrienn
Az iraki háború ellen, az Irakban és Afganisztánban állomásozó magyar katonák hazahozataláért, egy valóban békés magyar külpolitikáért szálltak síkra az elmúlt hétvégén azok, akik - immár ötödször - részt vettek valamelyik helyszínen. Idén a Humanista Mozgalom által kezdeményezett demonstrációsorozat üzenetében kiemelt helyen szerepel a hazánkban tapasztalható intolerancia és erőszak elleni küzdelem fontossága is. Budapesten a Filozófusok Kertjében, a Bazilika előtt a Szent István téren valamint a Sándor-palota előtt égtek a fáklyák. A vidéki városok közül: Szolnok, Szentendre, Nyíregyháza, Etyek és Pécs csatlakozott a mozgalomhoz.

A Humanista Mozgalom egy önkéntesekből álló nemzetközi szerveződés a társadalmi erőszakmentesség és előítélet-mentesség érdekében. 1969-ben, Argentínában alakult. Nem hivatalos szervezet, nincsenek irodái, inkább jellemzően szomszédsági központokat létesít, és programokat, kampányokat indít. A Humanista Mozgalomban résztvevőket az új-humanizmus gondolatai inspirálják, melyeket az alapítótól, Mario Rodríguez Cobos, ismert nevén Silo-tól származnak.



A humanizmust egy olyan általános irányzatnak tekintjük, amely egymástól távoli kultúrákban és korszakokban egyaránt megtalálható. Ilyen értelemben a humanizmus nem egy elméleti vagy irodalmi tendencia, sem pedig filozófiai álláspont. Inkább attitűd, egyfajta beállítottság. Mindig magával hordozza a választás, a felelősség, a szabadság és a szolidaritás értékeit. Elveti a megkülönböztetést, a háborút és általában az erőszak összes formáját.

A Nero-kereszt (Peace-jel) háttere
Évről évre tömegek által megformált szimbólum, közismert nevén a peace-jel. Legelső megjelenése középkorból származik, amikor okkultista-sátánista irányzatok használták bélyegként, Nero-kereszt néven. Ez tulajdonképpen a ma ismert jel, 180°-al elforgatott változata. Nem sokkal később a Péter-kereszt (a fejjel lefelé keresztre feszített Szent Péterre utalva) egy megtört változataként volt ismert, valamiféle szekta-csoportoknál. A "píszjel" 1958 februárjában született, amikor egy Gerald Holtom nevű angol művész először használta. Kezdetben a Nukleáris Lefegyverzésért mozgalom jele volt, majd folyamatosan terjedt, és a hippik, majd a marihuána legalizálásáért küzdők is a zászlajukra tűzték. Holtom soha nem tagadta, hogy a békejel autoritását az anarchia-jelből nyerte. A béke egyezményes jele amúgy Szentlélekre utaló fehér galamb is.
A Humanista Mozgalom egy olyan gondolkodási áramlat, amely az összes korszakban és kultúrában fellelhető humanista tendenciákon alapszik. Mint mozgalom sokszínű. Egy erőszakmentes és globális forradalomért dolgoznak. Vannak, akik emberi jogi kérdésekre koncentrálnak, vannak, akik politikai terveken dolgoznak, mások művészeti, kulturális, vagy vallási témákra összpontosítanak. Ez nem jelenti azt, hogy a Mozgalom emberi jogi szervezet vagy politikai párt volna, vagy éppenséggel művészeti, netán vallási szervezet lenne.

Egy alapvető kérdésre hívja fel a figyelmet: akarunk-e élni, és milyen körülmények között szeretnénk ezt megtenni? Ebből persze újabb kérdések születnek, hogy mit vagyunk hajlandók megtenni annak érdekében, hogy megteremtsük a magunk és mások számára ezeket a feltételeket. A Humanista Mozgalom azon dolgozik, hogy megváltoztassa társadalmi világunkat, elmagyarázza, hogy a társadalmi forradalom nem lehetséges, ha nem kíséri azt egy hozzákapcsolódó belső változás az egyénben.

Szigeti Balázst az Ifjú Humanisták szóvivőjét kérdeztem arról, hogy mi az ő céljuk és merre haladnak.

2003 óta már hagyomány, hogy a Hősök terén vagy az ország különböző pontjain békejelet alkotnak. Elegendő ez ahhoz, hogy felhívják a figyelmet a háború ellenzésére?

Elegendő ahhoz, hogy egy elég erős jelet küldjünk a háborúkkal kapcsolatban, ahhoz viszont nem elegendő, hogy megállítsuk azokat.

Párbeszéd és a tolerancia. Ezeket hangsúlyozzák, de ez valóban elég ahhoz, hogy megoldódjanak a háborús helyzetek? Lehetséges egyenruha nélkül elérni a békét?

Szerintem a mozgalom, az elmúlt 40 évben már túljutott a „mókusőrs” szerepen. Többről van szó, mint pozitív gondolkodás. Úgy hisszük, hogy az aktív erőszakmentesség filozófiája vagy életstílusa jelenik meg. Korábban Martin Luther King, vagy Gandhi volt a személyisége, ma pedig Silo, a mozgalom alapítója, és élő vezetője. A tolerancia nem hogy elvárandó, de az egyetlen kiút a jelenkorban. Minden alapunk megvan, hogy ezt gondoljuk. Magunkat kéne megkérdezni, hogy lehet, hogy több százezer, ártatlan ember életébe kerül a háború. Miért kell részt venni olyanban, ami 6 ezer milliárd dollárba kerül? Nem lett nagyobb a biztonság, a terrorista támadások száma sem csökkent, sőt egyre inkább nő a mai napig is. Az aktív erőszakmentesség az egyetlen kiút az összes konfliktusból. A Föld gazdasági, társadalmi, politikai problémáira ez lesz az egyetlen járható út. Hogy lesz-e, azt nem tudjuk, de ez lehetne.



Arról vannak pontos adatok, hogy jelenleg hány háború van a világszerte?

Igen vannak, de ezt nem tudom megmondani. Atomtöltetekről vannak drámai adataink. Egy robbanófej ma már egy aktatáskába is belefér és sokszor erősebb, mint a hirosimai atombomba. Az Egyesült Államok egy negyedik generációs atombomba kifejlesztésén dolgozik. Úgy látszik nem elég, hogy legalább húszszor el tudnák pusztítani a bolygót, ennél többször is el akarják.

Naponta hányan hallnak meg a háború következményeiben?

Ezt pontosan tudom. Riasztó szám: percenként egy ember hal meg különböző háborúkban.

Önök mit tudnak tenni az összefogás érdekében?

Egy nagyon fontos dolgot, amiről eddig nem volt szó. Nekünk nem az összefogás a célunk, hanem egy gyökeres társadalmi és személyes változás. Azért tudunk létrehozni ilyen csoportokat, társadalmi megmozdulásokat - mint a békejel is -, mert a mozgalom válasz egy kérdésre, amit nagyon sok ember a szívében érez. A Humanista Mozgalom sokkal több egy társadalmi szervezetnél, válasz a mélyebb értelemre a személyes változás iránt, amely nélkül a társadalmi változás nem jönne létre. Nem lehetséges, hogy létrehozzunk egy olyan világot, amelyik erőszakmentes, ha magunkban nem ismerjük azt fel. Az erőszak bennünk van, de ezt meg kell tanulnunk legyőzni. Ha nem teremtünk nagyobb egységet saját magunkban, és nem tanulunk meg sokkal jobban bánni magunkkal és egymással is, akkor nincs értelme. A Humanista Mozgalom már 40 éve foglalkozik azzal, hogy legyőzzük a szenvedést önmagunkban.

Az alapító
Mario Luis Rodríguez Cobos, ismertebb nevén Silo, Argentinában született 1938-ban. A hatvanas évek vége felé Silo egy csoportot szervezett, hogy tanulmányokat folytassanak a társadalmi és személyes válság témája körül, mely már akkor észlelhető jelenséggé vált. Ez a csoport és a későbbiekben több hasonló csoport is az ő írásaira alapulva szerveződött. A csoportok az évek során fejlődtek, növekedtek és Humanista Mozgalom néven váltak ismerté. Ma a Humanista Mozgalom kb. 100 országban megtalálható. Silo könyveit 20 nyelvre fordították le. Silot az Orosz Tudományos Akadémia 1993-ban díszdoktorátussal jutalmazta írásaiért, mellyel hozzájárult Oroszország küzdelméhez a mai világ dramatikus változásaival szemben. 2002. januárjában Silo lemondott irányadói posztjáról, és a Mozgalomtól függetlenül folytatja tevékenységét. Jelenleg feleségével és két fiával Argentínában, egy Mendoza nevű kis településen él messze a fővárostól és közel a hófedte Andok csúcsaihoz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását