2024. március 29. - Auguszta

Törékeny a társadalmi béke

A társadalmi béke törékeny, de megszületett a VIII. kerületben; ezt veszélyezteti a Magyar Gárda estére tervezett demonstrációja - mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Demszky Gábor (SZDSZ) szerint a VIII. kerületi bűnözés fellán
2008. január 18. péntek 15:20 - Hírextra

Az elmúlt években felére csökkent azon bűncselekmények száma, amelyek igazán irritálják a lakosságot - tette hozzá a főpolgármester annak kapcsán, hogy a Magyar Gárda péntek este felvonulást tervez a józsefvárosi Vas utcában az általuk "cigánybűnözésnek" nevezett jelenség ellen.
A VIII. kerületi Széchenyi István Gyakorló Kereskedelmi Szakközépiskola és Gimnáziumba járt az a 18 éves fiú, akit egyik osztálytársa, a gyanú szerint egy osztálytermi összeszólalkozás után az utcán annyira megvert, hogy a fiatalember nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

Demszky Gábor emlékeztetett arra, hogy csütörtökön levélben kérte a Fővárosi Közgyűlés pártjainak frakcióvezetőit, hogy jelenjenek meg az általa tartott pénteki sajtótájékoztatón. A szabad demokrata politikus elmondta: Tarlós István, a Fidesz, és Hock Zoltán, az MDF képviselőcsoportjának vezetője egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak megjelenni, de támogatásukról biztosították a Magyar Gárda elleni fellépését.

Demszky Gábor a Vas utcai iskola előtt tartott tájékoztatóján elmondta: arra kérte fel Tarlós Istvánt, hogy a Fidesz minden együttműködést szakítson meg a Magyar Gárdát létrehozó Jobbikkal.
Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke az így csak kormánypárti politikusok részvételével tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: tragikus eseményekből senki sem kovácsolhat politikai tőkét.
Csécsei Béla (SZDSZ) józsefvárosi polgármester szerint "meg kell akadályozni, hogy gyermekek egymást terrorral fenyegessék". A VIII. kerület vezetője hozzátette: tiltakozni kell az ellen, hogy ordas eszmék képviselői egy ifjú ember halálát akarják felhasználni az uszításhoz.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője a főpolgármesternek írt levelében azt írta: pénteken egész nap kampánykörúton lesz, ezért nem tud részt venni a közös sajtótájékoztatón. Tarlós István azt írta Demszky Gábornak: "lélekben most is maga mellett tudhat, ha szembeszáll gyűlölet- és félelemkeltő törekvésekkel".

Az MDF-es Hock Zoltán ugyancsak vidéki útja miatt nem tudott megjelenni a sajtótájékoztatón. Hock Zoltán levelében ugyanakkor felhívta a figyelmet: "az MDF elsők között emelte fel a szavát és ítélte el a Magyar Gárda megalakulását és egyes társadalmi csoportokban félelmet keltő rendezvényeit".
A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya által az MTI-hez eljuttatott bűnözési statisztika szerint a VIII. kerületben az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a bűncselekmények száma.

Míg 1997-ben 4.890 lopás vált ismerté, ez az adat 2006-ban 2.187 volt. Ugyanebben az időintervallumban a személygépkocsi lopások száma 305-ről 41-re, a betöréses lopások száma 1.116-ról 296-ra, a lakásbetörések száma 582-ről 177-re, a rablások száma pedig 99-ről 54-re csökkent.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását