2024. március 29. - Auguszta

Műholdról tanulmányozzuk az éghajlatunk

A héten bemutatott Jason-2 amerikai-európai magasságmeghatározó műhold, amelyet a tervek szerint június 15-én indítanak a világűrbe, lehetővé teszi az óceánok mélységének mérését, a ciklonok és az el Nino-jelenség pontosabb előrejelzését, és fontos adatok
2008. március 29. szombat 12:46 - Hírextra

Az 1992-ben fellőtt Topex/Poseidon óceán- és atmoszférakutató műhold, majd a 2001-ben felbocsátott Jason-1 segítségével sikerült megállapítani, hogy az óceánok szintje 1993 és 2008 között évi 3 milliméterrel nőtt, azaz jóval többel, mint a XX. század egészében hagyományos módszerekkel mért 17 centiméter. Ennek súlyos következménye lehet a part menti vidékeken.

A Jason-2, amely a referencia középértékhez képest 1-2 centiméteres pontossággal méri az óceánok szintjét - a Topex/Poseidon 13 centiméterével szemben -, ugyanazon a földkörüli pályán kering majd 1336 kilométeres magasságban, mint az elődei. A Jason-1 továbbra is kiváló adatokat juttat el a Földre, annak ellenére, hogy az élettartamát csak ötévesre tervezték.

A 21 tagállamot tömörítő Eumetsat és az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Intézet(NOAA) a Jason-2 által szolgáltatott adatokkal világszerte számos felhasználót lát el. A program két másik partnere, a francia Nemzeti Űrkutatási Központ és az amerikai Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal (NASA)a műhold öt mérőműszerét fejlesztette ki.

A műholdat az kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról bocsátják fel.
A tengerszint feletti magasság megállapításakor nyert adatok nem a felszínre vonatkoznak, hanem az egész vízoszlop állapotára - hangsúlyozta Francois Parisot, aki az Eumetsat részéről a Jason-2 program vezetője.

A magasságmérések lehetővé teszik a ciklonok keletkezését, illetve erősödését kiváltó, legalább 26 Celsius-fok hőmérsékletű és 50 méter mélyen lévő melegebb víztömegek feltérképezését, ezek ugyanis jobban tágulnak, mint a környezetük.

1997-98-ban a Topex/Poseidon segítségével sikerült megfigyelni az el Ninót kiváltó meleg víztömeg nyugatról keleti irányba történt mozgását. Ez a jelenség erdőtüzek kísérte aszállyal járt Indonéziában, az amerikai kontinens partvidékén pedig özönvízszerű esőzéseket és drasztikus halállomány-csökkenést idézett elő. Ugyanez a jelenség ismétlődött meg kisebb intenzitással 2002-ben és 2007-ben.

A közép- és hosszú távú időjárás előrejelzéséhez szükség van az óceánra - mondta párizsi sajtótájékoztatóján Mikael Rattenborg, az Eumetsat műveleti igazgatója.

Parisot szerint a Jason-2 nagyobb pontosságának köszönhetően újabb alkalmazásokra is használható lesz, így például olyan part közeli mérésekre, amelyeket eddig nem lehetett elvégezni.
Jelenleg két másik magasság-meghatározó műhold is szolgáltat meteorológiai, éghajlati és oceanográfiai adatokat: az ESA európai űrügynökség Envisat és az amerikai haditengerészet GFO nevű műholdja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását