2024. április 25. - Márk

Kilenc hely, ahol összeomolhat a rendszer

A grönlandi jégpáncél és az amazonasi esőerdő is egyike annak a kilenc kulcsfontosságú helyszínnek, ahol az éghajlatkutatási szakemberek szerint már kis változások is hatalmas következményekkel járhatnak, azaz "felbillenhet" a rendszer - írják német és br
2008. február 10. vasárnap 20:41 - Hírextra

A kilenc "billenő elemre" különös figyelmet kellene fordítani az éghajlat-politikában. Legkritikusabb az Északi-sark tengereit borító jégpáncél helyzete. Már fél-kettő fok felmelegedés hatására elkezdhet olvadni. Ezáltal előbukkan a sötétebb vízfelszín, amely több napsugarat nyel el, így a felmelegedés felgyorsul, a maradék jég még gyorsabban olvad, és csupán néhány évtized múlva teljesen elfogy az Északi-sarkon - olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia hírlevelében.

A grönlandi jégpáncél olvadó gleccserei először a páncél szélét morzsolják le, majd ez további felmelegedéshez és olvadáshoz vezet. Ha három fokot emelkedik a hőmérséklet, a jégpáncél háromszáz év múlva elolvadhat, a tengerszint pedig hét méterrel emelkedhet ezáltal. Ezzel egy időben a nyugat-antarktiszi jégpáncél is elolvadhat, az ő "billenőpontja" a régió 5-8 fokos felmelegedésekor következik be - írják a tudósok.

Az északi erdőségek a kutatók szerint három-ötfokos felmelegedés esetén a nyári szárazság és hőség, valamint a betegségek miatt ötven éven belül nagyrészt el fognak pusztulni. Az amazonasi esőerdő eközben az erdőirtás és a felmelegedés következtében olyan mértékben károsul, hogy modellszámítások szerint ugyanerre a sorsra juthat. A Szahara, a Száhel-övezet és az attól délre eső terület még bizonytalan, hogy szárazabb vagy nedvesebb lesz, mint eddig. További billenő elemek az El Nino jelenség, az indiai nyári monszun és az Atlanti-óceán nagy vízkörforgása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását