2024. április 25. - Márk

Eltűnhetnek a műholdak

Öt-tíz éven belül eltűnhet az Európa és az Egyesült Államok felett keringő távközlési műholdak nagy része, az optikai szálak terjedésével ugyanis nem lesz rájuk szükség - mondta Wolf von Reden, a német Fraunhofer Intézet stratégiai igazgatója az MTI-nek B
2008. március 3. hétfő 07:22 - Hírextra

Ha az optikai kábeleknek meglesz a megfelelő kapacitásuk arra, hogy a jelenleginél még több adatot továbbítsanak, nem lesz szükség a jelenlegi távközlési műholdak nagy részére. A mesterséges holdak egy kis része azonban továbbra is megmarad a kevésbé fejlett vidékek miatt - mondta Európa egyik vezető távközlési kutatóintézetének stratégiai igazgatója a távirati irodának.

Az optikai szálakon a műholdakhoz képest sokoldalúbb műveleteket lehet végrehajtani, sokkal több szolgáltatást lehet nyújtani, hiszen már ma is nagyobb a kapacitásuk, mint a mesterséges holdaké. Ráadásul az optikai szálat könnyebb is eljuttatni a lakásokba - tette hozzá.

A műholdak kiváltása mellett szól az egyebek mellett az is, hogy azok kiöregedése után megsemmisítésük közben komoly károkat okozhatnak a földre hulló darabok - mutatott rá Wolf von Reden.

Az optikai hálózatok terjedésének akadálya lehet, hogy kiépítésük sokba kerül, különösen a tenger alatti vezetékeké. A fejlesztéshez épp ezért kormányzati támogatásra is szükség van. Ha az állam részt vállal az út- vagy közműépítésben, akkor az optikai hálózatok fejlesztését is támogatnia kellene pénzügyileg - mondta a szakember.

Az optikai hálózat fejlődésével öt-tíz évben megjelenhet az új generációs internet, új alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal - tette hozzá.

A Fraunhofer Intézet 2007-es jelentése már rámutatott arra, hogy amíg az adatátvitelben "tegnap" még az egy másodpercre alatt átvihető megabitek számáról volt szó, napjainkban már gigákról beszélünk, a nagyon közeli jövőben pedig tera-, sőt pentabitek vándorolnak a kábelekben. Az új generációs internet a jelenleginél is interaktívabb lesz, egyebek mellett a növekvő felhasználói tartalmak miatt. Ennek a tartalomnak az eljuttatásához azonban technikai fejlesztésekre, így például több optikai hálózatra van szükség - mutat rá az intézet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását