2024. április 18. - Andrea, Ilma

A terrorizmusnál is fenyegetőbb veszély

A klímaváltozás okozta menekültáradat sokkal fenyegetőbb, mint a terrorizmus, jelentette ki az ausztrál rendőrség vezetője. Mick Keelty szerint a klímaváltozás lesz az a fő biztonságpolitikai probléma, amely akár eddig nem látott mértékben okozhat erőszak
2007. szeptember 25. kedd 13:19 - Hírextra
Mick Keelty azt a forgatókönyvet vázolta fel, amely szerint a klímaváltozás szélsőséges időjárást idézhet elő Kínában, és az ország képtelen lesz élelmiszerrel ellátni saját lakosságát. A Kínából éhínség miatt menekülő milliónyi ember elárasztja majd Ausztráliát, amivel az ország rendfenntartó erői képtelenek lesznek megbirkózni.

A főrendőr kissé provokatív megjegyzései akár diplomáciai bonyodalmakat is okozhatnak a két ország viszonyában. A rendőrségi vezető azokat a tanulmányokat idézte, amelyek szerint 2040-re a földi átlaghőmérséklet 3 Celsius fokkal emelkedik, a tengerszint pedig átlagosan 50 centiméterrel. Így Kína mai rizstermelő vidékei 30 százalékkal csökkennek.

"Az ázsiai és csendes-óceáni térségben hatalmas feszültségeket kelthet egy ilyen mértékű népvándorlás, hiszen milliók hagyhatják el lakóhelyüket, és ebben nem fogja őket megakadályozni egy határ sem."

Emberi jogi csoportok azonban máris kifogásolták az elhangzottakat, arra hivatkozva, hogy a klímaváltozás okán megindult népvándorlás humanitárius kérdés, nem pedig rendészeti. Az egyik szervezet szóvivője szerint Ausztráliának inkább az lenne a feladata, hogy már előre megoldást keressen egy lehetséges humanitárius katasztrófára.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását