2024. március 29. - Auguszta

Rekordmeleg évtized várható

Kutatók azt jósolják, hogy további hőségrekordok dőlnek meg az elkövetkező évtizedben: a 2010-2014-es éveknek legalább a fele melegebb lesz, mint az eddigi legmelegebbként ismert 1998-as esztendő. Ez derül ki ugyanis abból az új klíma modellből, melyet br
2007. augusztus 28. kedd 09:38 - Hírextra
Az ember okozta levegőszennyezés mellett a modell számításba veszi az óceánok és a légkör hőmérsékleti ingadozásait is, melyek más klíma modellekben eddig még nem szerepeltek. Doug Smith, az Exeterben működő Hadley Center kutatója és munkatársai szerint az elkövetkező években a felmelegedés sok helyütt előbb lelassul, de azután összességében jelentősen felgyorsul.

A genfi központú Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint már eddig is több klíma rekord született a 2007-es évben: szárazföldön a föld felszínének hőmérséklete január és április hónapban olyan magas volt, mint ezekben a hónapokban eddig még soha - 1880, a rendszeres mérések elkezdése előtt. Januárban 1,89, áprilisban pedig 1,37 Celsius fokkal haladta meg az eddigi rekordot. Németországban az idei április a legszárazabb, az idei május pedig a legcsapadékosabb volt 1901 óta, amikor a rendszeres méréseket országszerte elkezdték.

A WMO adatai szerint a földkerekség más régióiban is számos szélsőséget regisztráltak. Ezek közé sorolható a rendkívül erős indiai monszun és a Gonu elnevezésű tornádó, amely az első tornádó volt az Arab-tenger térségében és lesújtott Ománra, később pedig Iránra. Dél-Kínában június elején szokatlan hevességű esőzések voltak, amelyeknek következtében 13 és fél millió ember szenvedett árvízkárosulást. Angliában és Walesben a májustól júliusig terjedő időszak olyan csapadékos volt, amilyent 1766, a rendszeres mérések elkezdése óta nem észleltek.

Smith és kollégái kiszámították, hogy 2014-ben előreláthatólag világszerte 0,1-0,5 Celsius fokkal melegebb lesz, mint 2004-ben volt. Szerintük a legtöbb klíma modell elsősorban külső tényezőkön alapszik, mint az ember okozta felmelegedés, a levegőben szálldosó részecskék vagy a napsugárzás megváltozása.

A kutatócsoport által készített DePreSys (Decadal Climate Prediction System - magyarul Évtizedes Klíma Előrejelzési Rendszer) emellett számos más éghajlatbeli jelenséget is számításba vett. Ilyen például az El Nino jelenség, a vízáramlás éveken át tartó ingadozása és az óceánok vízének felmelegedése. Úgy vélik: az elkövetkező években ezek a tényezők részben megszüntetik az ember okozta felmelegedést - de csak átmenetileg -, azután újra erősen emelkedik a hőmérséklet.

A klímaváltozás tényére utalnak azok a jelentések is, amelyek drámai jégolvadásról számolnak be az Északi sarkon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását