2024. április 24. - György

Meghökkentő hidegek és melegek

A tél befejeződött, mielőtt elkezdődött volna Észak-Európában: a skandináv országokban emberemlékezet óta nem volta ilyen enyhe a tél. A finn és svéd jégtörő hajók többsége a kikötőkben horgonyzott egész télen. Stockholm átlaghőmérséklete decemberben, jan
2008. március 5. szerda 16:16 - Hírextra
Lettországban és Finnországban 1925 óta nem volt ilyen enyhe a tél. Lettországban 1 Celsius fokos volt a téli átlaghőmérséklet, öt fokkal magasabb a megszokottnál. Finnország déli részén mindössze húsz napig volt hó, pedig hetven napig szokott lenni.

Az enyhe tél főleg az időseket viselte meg az állandó sötétséggel és szárazsággal.
Norvégiában a februári átlaghőmérséklet a második legmagasabb volt: 4,6 Celsius-fokkal volt magasabb a megszokottnál.

Ám a szakemberek nem feltétlenül a globális felmelegedést okolják a különösen enyhe télért. A finn meteorológiai szolgálat szerint az enyhe tél részben annak tulajdonítható, hogy az Atlanti-óceán kivételesen meleg felszíni hőmérséklete miatt erős déli és nyugati széláramlások keletkeztek.

Az enyhe tél hatására az élővilág furcsán viselkedik: virágok hajtanak ki, vándormadarak térnek idő előtt vissza, sőt Svédország déli részén egyes vándormadarak el sem költöztek a hó hiánya miatt. Rovarok bújtak elő téli rejtekeikből.

Litvániában számos földút járhatatlanná vált, mert a megszokott teleken fagyottak, és nem süppedős sár borítja őket.

Tallinn és Helsinki között a gyorskompok szinte egész télen zavartalanul közlekedhettek a Finn-öbölben, míg más teleken december végétől egészen áprilisig üzemen kívül kell helyezni őket.

A vonatok is gondtalanul közlekedhettek idén télen, Finnországban a járatok 90 százaléka teljesen pontos volt, vagy csupán öt percet késett. Máskor a kemény fagyok és hóviharok gyakran megbénítják a vonatokat.

Az idei tél valóságos rémálom volt a téli sportok szerelmesei számára. Észtországban például kénytelenek voltak elhalasztani a hosszú évek óta minden télen február elején Tartuban megrendezett maratoni sífutó versenyt.

Míg északon az évszakot meghazudtolóan enyhe volt, Nyugat-Európában kivételesen napos, száraz volt a tél. Franciaországban fél évszázada nem volt ilyen napos a téli időjárás. Portugáliában 91 év óta nem esett olyan kevés eső szeptembertől januárig, mint idén.

Ám meglepő módon bizonyos területeken a napokban visszatért a tél: jelenleg egész Finnországot hótakaró borítja, és az időjárási előrejelzés szerint még legalább egy hétig hó lesz, sőt hófúvásokra és kemény fagyokra is lehet számítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását