2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Parkot neveznek el a Ferencvárosban

Várhatóan Salkaházi Sára szociális testvérről nevezik el Ferencváros legújabb, csütörtökön átadandó közparkját a Tűzoltó utcában - közölte a kerület sajtóreferense az MTI-vel.
2008. március 26. szerda 12:01 - Hírextra
Az Üllői úti Örökimádás templom mögötti templomkert átépítésével kialakított mintegy 2.300 négyzetméteres park kétharmada zöldfelület lesz, ahová fákat, díszcserjéket, évelő növényeket, pázsitot, valamint a tűzfalakra kúszónövényeket telepítenek - mondta el Temesi Sándor szerdán.
A tégla- és kavicsos burkolatú sétautakkal tagolt parkba egy tucat kerti padot építettek. A korábbi négy méter magas téglafal helyére kovácsoltvas-kerítést állítottak.

A beruházás összköltsége megközelíti az 59 millió forintot. A közparkban kap helyet várhatóan idén ősszel egy, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak emléket állító alkotás is; ennek elkészítésre a kerület rövidesen pályázatot ír ki.

Az elmúlt hét évben a Ferencvárosban már több új parkot is átadtak, illetve építettek. A megújuló zöldfelületek között volt a Liliom park, a Négyszögletű Kerekerdő park, a Sobieski park, valamint a Ferenc tér és részben elkészült Thaly park is.

A kerületi kezdeményezésről, a közpark névadásáról a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie, a kerületi kérés jelenleg a főváros elbírálására vár.

A második világháború idején zsidókat mentő, majd mártírhalált halt Salkaházi Sára szociális testvért 2006 szeptemberében avatta boldoggá XVI. Benedek pápa képviseletében Erdő Péter bíboros.

A Szociális Testvérek Társasága mintegy ezer ember életét mentette meg a II. világháború idején, amikor a társaság házaiban üldözötteket bújtattak. Salkaházi Sára, a ferencvárosi (a most átadandó közparkhoz közeli), Bokréta utcai munkásnőotthon vezetője volt, amikor a nyilasok 1944 decemberében zsidók után kutattak az intézményben.

Sára testvért öt társával együtt elhurcolták, és a Szabadság híd lábánál valamennyiüket a jeges Dunába lőtték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását