2024. április 27. - Zita

Izraeli és palesztinai zenészek játsszák Wagner Walkürjét a Hitler építette Waldbühne-n

Az izraeli és palesztinai zenészekből álló Nyugat-Keleti Diván zenekar újabb merész vállalkozásra készül: Richard Wagner Walkürjét adják elő nyáron a berlini Waldbühne szabadtéri arénában, amelyet még Hitler építtetett az 1936-os berlini olimpia más létes
2008. március 16. vasárnap 10:39 - Hírextra
A bevételt arra szánják, hogy hozzájáruljanak egy koncertterem felépítéséhez Rámalláhban, a palesztin hatóság székhelyén.

Erről Daniel Barenboim, a zenekar egyik alapítója és jelenlegi vezetője tájékoztatta a sajtót Berlinben. A másik alapító a néhai Edward Said palesztin író és tudós volt. 1999-ben kettejük kezdeményezésére, a közel-keleti békefolyamathoz való hozzájárulásként született meg az együttes, amelyben együtt játszanak fiatal izraeli és palesztin muzsikusok. A zenekar a világ számos helyén lépett már fel Daniel Barenboim karmesteri pálcája alatt - többek között Rámalláhban is. A dirigens "élete legfontosabb zenei projektjének" nevezte a Nyugat-Keleti Diván létrehozását és vezetését.

Az augusztus 23-ra tervezett Walkür-előadásról szólva megjegyezte, hogy "Hitler és Wagner forogna a sírjában, ha hírét vennék a dolognak" - mindazonáltal az argentin születésű és izraeli állampolgár Barenboim tagadta, hogy a zenekarnak politikai céljai lennének. "Csak azt mondjuk: nem hiszünk a palesztinai konfliktus katonai rendezésének lehetőségében. Az embereknek meg kell tanulniuk együttélni és meghallgatni egymást. És mi, zenészek mindennap ezt tesszük."

A koncertterem felépítése Rámalláhban Barenboim szerint jelentősen javítaná a palesztinok hétköznapjait. "A politikai tárgyalások fontosak, de a mindennapok még fontosabbak." Amikor a létesítmény elkészül, közölte a karmester, aki egyben a világ egyik legismertebb zongoraművésze is, ő maga négy-hat hetente közreműködik majd a hangversenyek szervezésében.

Barenboim a múltban is tett látványos lépéseket politikai gyökerű zenei tabuk széttörése érdekében. 2001-ben Izraelben nagy megütközést váltott ki, hogy szakítva Richard Wagner nemhivatalos izraeli bojkottjával, a berlini Staatskapelle zenekar élén előadta ott a Trisztán és Izoldát.

Richard Wagner (1813-1883) Hitler kedvenc zeneszerzője volt, de Barenboim szerint sem ez, sem a komponista nézetei nem jelenthetnek okot zenéjének elvetésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását