2024. április 28. - Valéria

Egy nyugtalan lélek vallomásai

Ami Magyarországon a világzene műfajában elérhető, azt Palya Bea már elérte. A mosolyával, energikusságával rabul ejt mindenkit, és akkor még el sem kezdett énekelni. Magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett világzen
2008. március 12. szerda 15:58 - Malina Adrienn

Családalapításra gondoltál már?

Még nem foglalkoztat a fészekrakás gondolata, ahhoz előbb még le kell lassulnom. Nagyon szeretem a gyerekeket, a testvéremnek van három is, imádom őket. De nekem, most még nem az anyaság a feladatom.

A filmezést is kipróbáltad, színészkedésen sosem gondolkoztál?

Igen, a Transsylvania című francia filmben volt pár jelenetem. Egyik este felhívott telefonon egy ismerősöm, hogy éppen Pesten tartózkodik Tony Gatlif, aki a készülő filmjéhez keres énekeseket. Elmentem, énekeltem neki és engem választott ki. Eredetileg több szerepet is szánt nekem, de szervezési problémák miatt ez nem jött össze. Nem is bánom, hogy így alakult. Voltak már leszervezett koncertjeim, amiket nem akartam lemondani, elsősorban énekesnő vagyok, és nem áll hozzám túl közel a filmes világ.

Mit csinálsz olyankor, amikor nem énekelsz? Van egyáltalán ilyen időszak?

Palya Bea - Weöres Sándor: Psyché
Az utóbbi évek egyik legsikeresebb énekese saját válogatásában, a Palya Bea Quintet közreműködésével szólaltatja meg a 19. századi „költőnő” gyakorta frivol, de mindig őszinte verseit. A könyv a sorozatnál már megszokott igényes kivitelben jelent meg. Az illusztrációkat Gyulai Líviusz készítette. A zeneszerző Gryllus Sámuel.
Palya Bea - ének
Lukács Miklós - cimbalom
Szokolay Dongó Balázs - szaxofon, duda, tárogató, furulya, doromb
Novák Csaba - nagybőgő
Dés András - derbuka, riq, kanna, ének
Közreműködik:
Lantos Zoltán és Bujtor Balázs – hegedű
Forrás: www.palyabea.hu
Meglehetősen ritka. Sokszor még az utcán is dúdolgatok. Régen az emberek mindent eldaloltak, örömüket, bánatukat. A legények így udvaroltak és mentek a lányok ablaka alá. Mára, úgy látszik csak a szórakoztatás maradt meg a zenéből, de én ennél többet szeretnék. Ha nem énekelek, akkor úszok, jógázok, utazok, búvárkodom. És írni is szoktam.

Miket írsz?

Sokszor csak úgy írok, szinte automatikusan, mikor felébredek reggel, leírom az álmaimat. De nagyon sokszor előfordul, hogy fizikailag megkönnyebbülök attól, ha kiírom magamból, ami bennem van. De ezt az érzést biztos te is ismered.

Ennek tudatában, na és a Weöres Sándor lemez után adódik a kérdés, hogy az irodalom hogyan hat rád?

Az irodalom is csak az élet. Nagyon sokat olvasok, főleg szövegekhez verseket. A Psyché-vel nem volt nehéz dolgom, mert már gimnazista koromban rám talált. Később el tudtam tőle szakadni, de mindig rácsodálkoztam, hogy ezek milyen zseniális szövegek. A Psychét Gryllus Samuval együtt készítettük, kettőnk közös ügye volt. Nagyon sok levelet írnak nekem, amiben elmondják, mit jelentett nekik ez az album. Ez egy kemény élet gyönyörű versekbe foglalt ciklusa. Nem szokás például arról énekelni, hogy egy nő elveszíti a gyermekét. Most, hogy készülünk erre a koncertsorozatra rengeteget próbálunk. Fizikailag és pszichésen is igénybe vesz. Lelkileg fel kell készülni rá, ott kell lenni agyban. Nekem, mint előadónak sem csak annyiból állt a dolog, hogy eléneklem a dalokat.



Említetted a leveleket, gondolom nagyon sok rajongód van, hiszen egyre többen ismernek meg. Fontos számodra a népszerűség?

Nagyon. Megismernek az utcán, autogramot kérnek, érzem az emberek szeretetét, mert az szívből jön. Így érzem azt, hogy amit csinálok, azt mások is szeretik és fontosnak tartják. Próbálok mindig maximálisan válaszolni, mert az én zeném nem popzene, nem adhatok akármit a kezükbe, mert várnak tőlem valamit. Az, hogy az emberekkel folyamatosan kontaktálok, inkább a felelősség részét erősíti bennem. Én csak teszem a dolgomat, az ismertség ennek a következménye. Nyugtalan, kíváncsi lélek vagyok, sokat akarok még tanulni, kihívásoknak nekiugrani.

El tudnád magad képzelni másnak, mint énekesnek?

Ezt a kérdést nagyon köszönöm. Igazából még nem is gondolkoztam rajta, annyira egyértelmű az éneklés. De talán állatokkal, vagy gyerekekkel foglalkoznék. Igen, mondjuk állatorvos szívesen lennék.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását