2024. április 24. - György

Szájról szájra

Szájról szájra című produkcióját mutatja be a finn Suden Aika együttes közreműködésével három magyar népdalénekes: Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági pénteken a Művészetek Palotájában - tájékoztatták a fellépők az MTI-t.
2008. február 11. hétfő 14:19 - Hírextra

Herczku Ágnes az MTI-nek elmondta: a Szájról szájra című produkció nem először hangzik el, de a Suden Aika finn együttes közreműködésével más.

"Akárcsak mi, a Suden Aika négy tagja is átdolgozza a népdalokat. Az egyik részben ők lépnek fel, a másikban mi, és lesznek közös dalok, köztük egy új közös szám is" - mondta el Herczku Ágnes.
Szalóki Ági közölte: produkciójuk nem autentikus népzene, de az együtténeklés hagyományára épül. Úgy vélte, a három népdalénekes produkciója azért újszerű, mert a magyar népzenére nem jellemző a többszólamúság.

A Szájról szájra című anyag novemberben jelent meg lemezen. Mint Herczku Ágnes elmondta, míg mások általában egy elkészült lemezzel turnéznak, náluk a produkció volt előbb, a közönség ösztönzésére csinálták meg a lemezt.

Bognár Szilvia beszámolt arról, hogy a Szájról szájra produkcióba Palya Bea távozásakor került. Korábban énekelt az Anima Sound System együttessel, a Vándor Vokállal és a Makámmal. Fellépett Sebestyén Mártával és a Sebő együttessel is.

Herczku Ágnes a Honvéd Együttesben volt táncos, 2003 óta a Magyar Állami Népi Együttes énekes szólistája. A népdaléneklés mellett világzenei, pop és dzsessz zenészekkel is dolgozik. Lemeze Bartók Béla népdalfeldolgozásaiból tavaly júniusban jelent meg.

Szalóki Ági az Ökrös és a Besh O Drom együttes énekese volt, majd megalakította saját zenekarait. Legutóbbi, gyermekeknek szóló lemezét, a Cipity Lőrincet 2007-ben Fonogram díjjal jutalmazták. Szalóki Ági a dzsesszben is "otthonos", énekel együtt Szakcsi-Lakatos Bélával, Oláh Kálmánnal és Tony Lakatossal. Tavaszra Karády-dalokból készül lemeze.

A Szájról szájra című produkciót Marton László "Távolodó", a Művészetek Palotája világzenei felelőse karolta fel.

A finn együttes neve magyarul annyit jelent: a farkas ideje. A formáció tagja Katariina Airas (ének), Liisa Matveinen (ének, kantele), Tellu Turkka (ének, tekerőlant, lant, kantele) és Nora Vaura (ének, furulya). Az esten közreműködik még Nikola Parov (fúvós hangszerek, gadulka), Juhász Gábor (gitár), Mester László (brácsa, ütőgardon), Dés András (ütőhangszerek) és Kovács Zoltán (nagybőgő).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását