2024. április 27. - Zita

A kelet tánca, a nőiesség tánca

Sokan a nőiesség kiteljesedését és művészetet, mások divathóbortot látnak az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb teret hódító hastáncban. Maga a hastánc elnevezés egy téves fordítás eredménye, hiszen tánc közben az egész test mozog, az alapmozd
2008. március 4. kedd 18:56 - Malina Adrienn
Honnan ered?

A világ egyik legősibb, és a mai napig szinte változatlan formában fennmaradt tánca. Eredete és története találgatásokkal van tele. A legnagyobb félreértés az a hiedelem, hogy a férfiak szórakoztatását szolgálja ez a tánc. Eredetileg ezt a ritualizált kifejezési formát rendszerint nők adták elő egymás előtt, a legtöbb esetben férfiak jelenléte nem volt megengedett. Az egyik elmélet szerint törzsi termékenységi táncból ered, melyet a Földanya Istennő tiszteletére táncoltak a nők templomokban. Ő biztosította az évszakok váltakozását, a természet újjászületését, tőle függött az adott terület jóléte, a jó termés, a jó állathozam és a fajfenntartás. A hastáncot hagyományosan éppen azért táncolják mezítláb, mert így alakul ki a közvetlen kapcsolat a Földanyával, és így lehet annak energiáit felvenni és közvetíteni.

Az hastánc kialakulásának másik megközelítése, hogy törzsi szülőtáncokból fejlődött ki. Számos arab törzsben a szülő nőt körbevették a törzs nőtagjai, és ismétlődő hasmozdulatokat végezve táncoltak körülötte, ezzel mutatva, hogy milyen mozgásokat végezzen szülés közben. A tánc eredeti arab neve Raks Sharki, ami szó szerint azt jelenti, hogy a "Kelet tánca". A Közel-Keleten elterjedt az orientális tánc elnevezés is, mégpedig azért, hogy ezt a táncformát elkülönítsék a népies, egyszerűbb stílusú táncoktól.

Közel 7000 éves múltra tekint vissza. Régészeti bizonyíték van arra, hogy már az őskorszakban művelték, speciális termékenységi táncként alkalmazták, ahol kizárólag lányok, asszonyok táncolták. Közép-Afrikában például a szülés előkészítésére használták, énekszó, taps, és a szülési mozdulatok eltáncolása jellemezte. Az ókori Egyiptomból, Görögországból, a sumérok földjéről szintén maradtak ránk feljegyzések, eszközök, tárgyak, melyek táncosokat ábrázoltak. Később a tánc kikerült a templomi, vallási területről és világivá vált, hivatásos táncosok, majd művelt kurtizánok űzték, akik mind fegyvertáncokat, mind buja, nőies, kéjvágyó táncokat mutattak be különböző rendezvényeken a vendégek szórakoztatására.

A modern hastánc története 1893-ban a Chicagoi Világkiállításon kezdődött. Ide érkeztek azok a szíriai táncosok, akik közül egy "Little Egypt" nevű vált a leghíresebbé. A baletthez és a fűzővel karcsúsított nőalakokhoz szokott amerikaiakat sokkolta, amit láttak, mégse tudtak ellenállni neki. Magyarországon egy igen szűk csoport kezdte el művelni ezt a műfajt a 80-as évek elején. Azóta annyira elterjedt, hogy szinte már nincs olyan nagyváros, ahol ne találnánk legalább egy hastánc csoportot.

A férfiak elítélik a hastáncosnőket

A férfiak az idők kezdete óta, a társadalmi nyomásnak engedve, elítélik a hastáncot. Persze titkon gyönyörködnek benne, így a táncosnők gyakran a társadalmi hierarchia peremére kerültek, és ez ma sem változott. Megítélésük nagyjából ahhoz hasonlítható, ahogy ma a nyugati társadalom az örömlányokat kezeli. Az arab Raqs Sharki annyira szenvedélyes, fájdalmas és gyönyörű, hogy ennek a szenvedélyét nem lehet megérteni, ha az ember nem tudja, mit áldoz fel egy táncos, hogy valóban táncossá váljon.

Európában és az Egyesült Államokban a hastánc művészet, nem csupán bárokban való fellépést jelent, beágyazódik más művészeti ágakba, megjelenik a színházi előadásokban, táncszínházakban. Nagynevű táncosok lépnek fel, tanulnak egymástól, és mindenki megmutathatja magát. A férfiak szívesen kimaradnak a csillogó, villogó, csilingelő ruhák viseletéből. Ugyan akadnak férfi hastáncosok is, nekik valahogy nem áll annyira jól a csípőjükön a színes kelme és az arany öv.

Az előnyök

Egész életen át végezhető biztonságos mozgásforma, állandó jó kondícióban tart erős terhelés nélkül. A rendszeres gyakorlása formálja az alakot, különösen a kritikus testrészeken, mint has, csípő, comb. Az alak sokkal nőiesebb lesz, a derék vékonyabb, csípő ívesebb. Erősíti és nyújtja a has és a hát izmait, mely hatására tartásunk sokkal egyenesebb lesz, enyhülést hoz a hátfájásra. Segít felkészíteni az izmokat a szülésre, majd nagy szerepet tölt be a szülés utáni regenerációban is. Javítja a koncentrációs képességet, és az izolált mozdulatok végrehajtása az agy ritkán használt területeit is megmozgatja.

Hastánc közben a kellemes keleti zenére végzett lágy, nőies mozdulatok segítenek kizökkenni a hétköznapok szürkeségéből, fellazítják a felgyülemlett feszültségeket, relaxáló hatásúak. Magabiztosságunk, önbecsülésünk nő, ezáltal mozdulataink és kisugárzásunk nőiesebb, járásunk kecsesebb lesz. Nem kell képzettség, különleges mozgáskultúra ahhoz, hogy jól érezzük magunkat ebben a táncban, ráadásul korhatár sincs. Kitartással és gyakorlással minden megtanulható. Akiben van elég ambíció és szorgalom, később hobbitáncosból profivá válhat, és versenyeken is indulhat.

A hastáncon belül számos irányzat létezik, ezek közül sok Magyarországon is megtalálható. Bár lassan minden utcasarkon hastánc iskolába botlunk, nem kell mindnek bedőlni. Igazán jó műhely legfeljebb 15-20 van az országban. A Testnevelési Egyetemen hastáncoktató képzésen is részt lehet venni, az itt tanult oktatóknak nagyobb hitelük van a szakmában. Van, aki törzsi táncokat tanít, van, aki modern tánccal ötvözi, van, aki revüt csinál, van, ahol direkt színpadi táncot lehet tanulni. Messze Egyiptomtól is lehet miből válogatni. Hogy meddig tart a hastáncőrület? Talán amíg a nőiesség létezik, addig hastánc is lesz.

A raqs sharkitól a hastáncig
A hastánc évszázadok óta létezik az arab világban, raqs sharki vagy raqs beledi néven, ami magyarul körülbelül annyit tesz: a Kelet tánca. Az európaiak által használt hastánc elnevezés a 19. században született, amikor Napóleon katonáit elbűvölte egy gawazijja, azaz utcán táncoló lány. Így indult világhódító útjára a hastánc, mely azóta számos átalakuláson ment keresztül, és mely nálunk ma is teljesen mást jelent, mint az arab világban.
Forrás: xxlfitness.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Harti
2009. november 11. 08:38
A Testnevelési Egyetemen soha nem volt hastánc-oktató képzés!!!! A mellette lévő Továbbképző Intézetben volt olyan alapfokú sportoktatói tanfolyam, amihez néhány hastáncos összefogásával indítottak egy tanfolyamot, ami a felnőttképzési jogszabályi háttér szerint nem is lézetett. Sok lányt becsaptak,akikkel elhitetették, hogy kompetenciák, tananyag, módszertan stb nélkül hastánc-oktatóvá képezik. A részt vevők nem kaphattak hastánccal kapcsolatban semmilyen okmányt, hiszen a tanfolyam semmilyen(24/2004 FMM rendelet szerinti kötelező ) bejegyzéssel sem rendelkezett, tehát hivatalosan nem is volt.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását