2024. április 19. - Emma

"Tanszékfoglaló" népzenei konferencia és gálahangverseny

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének indulása alkalmából pénteken szakmai konferenciát, majd gálakoncertet tartanak a népzene és a műzene kapcsolata jegyében Budapesten, a Művészetek Palotájában - tájékoztatta a felsőoktatási intézmén
2008. január 15. kedd 07:47 - Hírextra

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékén 2007 szeptemberében indult az oktatás. Erre a kimagasló nemzetközi szakmai érdeklődést is kiváltó eseményre szeretnék felhívni a hazai közvélemény figyelmét a szervezők - olvasható a közleményben.

A rendezvény első felvonásaként elismert európai előadók közreműködésével - Magyarországon első alkalommal - a felsőfokú népzeneoktatás európai gyakorlatát, tapasztalatait áttekintő konferencia várja az érdeklődőket.

Az előadók között lesz Kristiina Ilmonen (Sibelius Academy, Finnország), Sven Ahlbeck (Royal Academy of Music, Svédország), Sandra Joyce (Irish World Academy of Music and Dance, University of Limerick, Írország), Ardian Ahmedaja ( Institute for Folk Music, Research and Ethnomusicology, Bécs), Gerlinde Haid professzor (Institute for Folk Music, Research and Ethnomusicology, Bécs). A moderátor Richter Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszakának vezetője lesz.
Az esti gála fókuszában - Bartók Béla és Kodály Zoltán munkássága nyomán - a népzene és a műzene kapcsolata áll, olyan fellépőkkel, köztük a tanszék oktatóival, akik sokat tettek a műfajok közötti határok átjárhatóságáért.

A koncerten hallható lesz többek közt a Muzsikás együttes és Jandó Jenő közös előadásában Bartók Allegro Barbarója, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás Pávaéneke - Kodály előtt tisztelegve. Ott lesz Sebestyén Márta, Palya Bea, Herczku Ágnes, Bognár Szilvia és Szalóki Ági, a Sebő, a Vujicsics és a Söndörgő együttes, Balogh Kálmán és a Parno Graszt is - egyszóval a magyar, a délszláv és a roma népzenei hagyomány legjobbjai.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását