Egy nyugtalan lélek vallomásai

Ami Magyarországon a világzene műfajában elérhető, azt Palya Bea már elérte. A mosolyával, energikusságával rabul ejt mindenkit, és akkor még el sem kezdett énekelni. Magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett világzen

Bea az utóbbi években főként saját terveit valósítja meg, rendszeresen koncertezik szólóban és saját együttesével, itthon és külföldön is. 2004-ben énekel az Athéni Kulturális Olimpia nemzetközi csapatában. Első szólólemeze az Ágról-ágra, majd egy meselemezt írt, Álom-álom, kitalálom címmel. Legutóbbi munkája a Weöres Sándor Psyché című versciklusából készült nyolcvan perces lemeze.

Lételeme a zene, a víz, a természet és a boldogság. Békében van önmagával talán, mert azt csinálja, amit szeret. Énekel!

Muszáj személyes élménnyel kezdenem. Láttalak, február végén a Művészetek Palotájában a Táncdalfesztivál koncerten. Lehengerlő volt, amit ott előadtál. A roma zenei stílusban megszólaltatott Késő bánat, utánam a vízözön című Poór Péter sláger alatt tombolt a közönség, és látszott rajtad mennyire élvezed.

Igen, hatalmas élmény volt nekem is. Ezek a dalok főleg a szüleimnek jelentettek sokat, hiszen az ő fiatalságukat idézte. Miközben énekeltem, kerestem anyukámat a sorok között, és tudtam, hogy most nagyon élvezi ő is. Malek Andival nagyon gyorsan összebarátkoztunk, pedig eddig nem is találkoztam vele. A zene közös mindannyiunkban. Nagyon élveztem, jó volt látni és érezni a közönség szeretetét.

Egy Galga menti kis faluból jöttél, és hódítottad meg az emberek szívét. Hogy telt a gyerekkorod?

Makón születtem, aztán költöztünk Bagra. A Gödöllői-dombság gyönyörűséges. Egy erdő mellett laktunk, fák, bokrok, madarak, kis patak. Nagyon szép gyerekorom volt csak sajnos korán, tizennégy évesen eljöttem onnan. A gimnázium miatt Budapestre költöztem.

Mikor derült ki, hogy az éneklésre születtél?

Édesanyám hamar megérezte bennem a zenére való fogékonyságot és hatévesen elvitt a helyi néptánccsoportba. Itt pecsételődött meg a sorsom, megkaptam az alapokat. A zenekarozás már kicsit idősebben, tizenhat éves koromban kezdődött. A Zurgó együtteshez eredetileg táncosnak hívtak, aztán a zenekarvezető meghallott énekelni.

Szüleid nem féltettek, mikor Budapestre kerültél?

Dehogynem, aggódtak nagyon. Jobban örültek volna, ha az ELTE néprajz szak helyett a Közgázt választom, de mostanra megnyugodtak, látják, hogy boldogulok.

Látszik, hogy a népzenétől nem akarsz és nem is tudsz elszakadni, gondolom ezért választottad a néprajz szakot is. Mit jelent neked a népzene?

Az alapnyelvem része. Magyar-, bolgár-, cigány népzenét, de legalább annyi dzsesszt, angolszász és francia zenét hallgatok. Volt idő, mikor a magyar és cigány népzenei gyűjtések mellett csak arab és indiai klasszikus zenét hallgattam. Később rájöttem, hogy nyugaton is van ugyanennyi spiritualitás és jó zene, csak más a kettő.

Nagy utazó vagy és Franciaországban többször is jártál. Honnan a kötődés?

Jól beszélek franciául, amit a gimnáziumi francia tanárnőmnek köszönhetek. Tizenöt éves koromban vele jártam először Nizzában. Egyetemistaként párizsi ösztöndíjjal is kijutottam, és azóta is visszajárok.

Tele vagy energiával, sugárzik belőled a boldogság. Meg vagy elégedve azzal, ahol most tartasz?

Igen! 32 éves vagyok, de jól érzem magam a sikeres nő szerepében. Rengeteget dolgozok, de amit csinálok, azt imádom. Talán ezért boldogulok jól, mert belül szilárdság van. A munka ritmizálását pár éve tanultam meg. Sokáig csak úgy dolgoztam, nem figyeltem magamra. Aztán éreztem, hogy pihennem kell. Kikapcsoltam a telefont két hónapra, és elmentem a tengerpartra. Tavaly megint nagyon sok feladat volt, fellépések, lemezek, médiában való megjelenés. A boldogulásomnak egyik alapfeltétele volt a nyugalom, a nyugalomnak pedig az, hogy ne mindig küzdjek a szakmával. Nekem a víz a lételemem, ahogy jönnek a hullámok ritmusosan, kimossák, ami addig volt. Minden belül zajlik persze, ezek nem látványos dolgok, hanem belső szimbólumok kerülnek a helyükre, belső rend születik. Bennem, legbelül.