2024. május 2. - Zsigmond

A kullancs a lépbe lép

A hirtelen fölmelegedés máris előcsalogatta a kullancsokat az erdős, bozótos vidékeken. Az általuk terjesztett súlyos betegségek közül a Lyme-kórról közöl fontos tudnivalókat az állatgyógyász. A természet rendje ezekben a hetekben ismét felborult, a febru
2008. február 29. péntek 10:22 - Hírextra

Akkor elég feltenni egy jó minőségű kombinált kullancs- és bolhanyakörvet, ami hét hónapig véd, és gyakorlatilag az egész szezont kihúzzuk vele.

Nem így most! A szokatlanul enyhe idő korábban előcsalogatta a vérszívókat, habár még az állatorvosok is meglepődtek, amikor nemcsak kullancsot találtak egy-egy állat bundájában, hanem az általa terjesztett egyik betegséget, a Lyme-kórt is.

Sajnos a betegségnek nem mindig vannak tipikus tünetei. Gyakorló állatgyógyászként újabban két négylábú páciensemnél diagnosztizáltam a kórt. Az egyik egy zömmel lakásban tartott puli volt, melyet egy napfényes februári hétvégén vitt el a család magával a Hármashatárhegyre kirándulni, majd alig egy hét múlva furcsa tüneteket vettek észre: a kutya álló helyzetében elkezdett dülöngélni, illetve a hátsó lábait felváltva elkezdte kinyújtani, illetve behúzni, mintha a lába beakadt volna valahova. Láza nem volt. A másik furcsa eset pedig egy szintén lakásban tartott magyar vizslánál fordult elő, melynél az összes tünet csak annyi volt, hogy a lépcsőházban behúzott farokkal a fal mellett volt csak hajlandó közlekedni. Láza neki sem volt. Közös a két esetben, hogy mind a két kutyát az erdőbe vitték sétálni, és egyik állaton sem láttak, illetve találtak kullancsot, pedig mindkét eb vagy eleve rövid szőrű volt, vagy rövidre volt nyírva. Ám az biztos, hogy a tüneteket mégis kullancs által közvetített fertőzés okozta. A tanulság: az erdei séták után alaposan át kell vizsgálni az állat testét, mert ezekben az esetekben a kullancs vagy leesett az állatokról egy idő után, vagy olyan helyen bújt meg egy ideig, ahol nem volt szembetűnő.

De mi is az a betegség, amitől annyira kell tartani? Nos ez a Lyme-kór. A betegség a kullancsok által közvetített súlyos megbetegedés, amelyet a Borrelia burgdorferi nevű kórokozó okoz. A betegség világszerte előfordul. Iránta fogékony az ember, a vadon élő és a háziállatok. A fertőzöttséget kimutatták lóban, szarvasmarhában, juhban és húsevőkben is. 1998 óta humán vonalon bejelentési kötelezettség alá tartozik.

A betegség terjesztői a kullancsok. A kullancs mindhárom fejlődési alakjában képes fertőződni. A kórokozó a kullancs gyomor- és bélcsatornájában szaporodik, onnan pedig eljut annak valamennyi szervébe. A kórokozó a rovar bélsarával, sőt vérszívás közben is ürülhet. A bélsárban lévő kórokozó a bőrön keresztül is bekerülhet a szervezetbe. A bejutás környékén helyileg elszaporodik, bejut a nyirokrendszerbe, onnan a vérbe, majd a különböző szervekbe, izületekbe, szívbe, központi idegrendszerbe. A fertőzött szervezetben ellenanyagok keletkeznek, melynek hatására a Borrelia eltűnik a vérből - olyan szervekbe menekül, ahol nem érik el az ellenanyagok. Ilyen például a lép. Az ellenanyagok helyben maradnak, belőlük úgynevezett immunkomplexek keletkeznek, amelyek lerakódhatnak a szemben, az izületekben és a vesében.

A betegség lappangási ideje 1-4 hét, gyakori a tünetmentes fertőzés. Emberben magas láz, körkörösen tovaterjedő bőrpír, izomfájdalom, idült esetekben idegrendszeri bénulások, izületgyulladás alakul ki. Kutyában bőrpír, izületgyulladás, visszatérő (láz- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekre nem reagáló) magas, 40 fokos láz, valamint nyirokcsomó-duzzanat figyelhető meg. Olykor előfordulhat szívizomgyulladás is. Jellegzetes tünet a lépmegnagyobbodás is. Nincs adat, hogy a betegség állatról emberre terjedne, de lehetőségét teljes határozottsággal kizárni nem lehet.
Klinikai tüneteiben sántaság jelentkezik, ami nem korlátozódik csupán egy lábra, esetenként valamennyire, illetve felváltva hol az egyikre, hol a másikra is kiterjedhet. A tünetek csak rövid ideig észlelhetők, de a jelenség visszatérhet, ismétlődhet.

A Lyme-kórt vérvétellel és laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni, a gyógykezelés hosszadalmas antibiotikumos kezeléssel lehetséges.A kórokozó kimutatása nehéz, mivel keresztreakciót mutathat más baktériumokkal, tehát a szeropozitivitás még nem elegendő a biztos diagnózishoz. Másrészt a kutyák nagy része tünetmentesen át is vészelheti a fertőzést.

Embereknél a betegség második stádiumában idegrendszeri tünetek is kialakulnak. Kutyáknál általános idegrendszeri tüneteket okoz, főként apátiát. Megelőzésként mindenekelőtt a kullancsok távoltartása (nyakörvek, spot on készítmények) jöhet szóba. Helytelen a kullancsokat a légzőnyílások paraffinos eltömésével megfojtani, mert a fulladozó parazita fertőző anyagait a gazdaállatba fecskendezi. A Lyme-kór ellen (csak megelőzésre) inaktivált vakcina van, amely egy éves védelmet biztosít. A még nem oltott kutyákat az első évben 2-3 hét eltéréssel összesen kétszer, majd az ezt követő években már csak évi egy alkalommal szükséges oltani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását