2024. május 3. - Tímea, Irma

Bevörösödtek a folyók

Nem vegyi szennyezés, hanem algavirágzás következtében váltott vörösre három folyó színe Kína középső részén - közölte a helyi környezetvédelmi hatóság csütörtökön.
2008. február 28. csütörtök 12:30 - Hírextra

Csaknem 200 ezer ember maradt vezetékes ivóvíz nélkül és több iskolát be kellett zárni Hupej (Hubei) tartományban a múlt héten vasárnap, mert a Jangce-folyóba torkolló Han három mellékfolyóján vörös színű lett a víz és buborékok jelentek meg a felszínén.

A hupeji környezetvédelmi hatóság szakértői először vegyi szennyezésre gyanakodtak, mostanra viszont kimutatták, hogy a hirtelen jött meleg, az alacsony vízállás és a folyó lelassult sodrása miatt megindult algavirágzás okozza a jelenséget.

Az algák ártalmatlanok, maga az algavirágzás azonban gyakran az ipari és a lakossági szennyvíz hatására indul. Az eutrofizálódás elnevezésű folyamat során felborul a biológiai egyensúly, vészesen csökken a víz oxigéntartalma és végül ihatatlan lesz. Ez történt például tavaly nyáron a legnagyobb kínai tó, a Sanghaj melletti Tai vizével, aminek következtében több millió háztartásban szünetelt a vízszolgáltatás.

A hupeji folyókba a közeli Csang tóból eresztenek vizet, hogy elmossa a vörös algákat, és a környéken fokozatosan megszüntetik az ivóvíz-korlátozást - áll a tartományi környezetvédelmi hatóság közleményében.

Az Új Kína hírügynökség azt jelentette, hogy az elszíneződött folyók vizében magas ammónia-, nitrogén-, és permangánsav-tartalmat mértek, de a szakértők szerint ennek nem volt köze az algavirágzáshoz.

A távol-keleti ország legtöbb folyója és tava egyébként a központi környezetvédelmi hatóság (SEPA) szerint annyira szennyezett, hogy több tízmillió ember nem jut tiszta ivóvízhez. Egy múlt heti jelentés szerint Hupejben is gyorsan romlik a vízminőség annak ellenére, hogy a kormány az utóbbi időben keményen fellép a környezetszennyezés ellen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását