2024. május 7. - Gizella

85 éves a Time magazin

Nyolcvanöt éve, 1923. március 2-án jelent meg - akkor még csak 3700 példányban - a Time magazin első száma. A köztudatba és a sajtótörténelembe csupa nagybetűvel (TIME) bevonult lap a múlt század egész újságírását átalakította.
2008. február 29. péntek 13:49 - Hírextra

A két alapító, Briton Hadden és Henry Luce a Yale Egyetemen barátkozott össze, a közös munkát az egyetem napilapjának elnökeként és szerkesztőjeként kezdték. Már ekkor elhatározták, hogy hetilapot dobnak piacra, amely hírekkel látja el Amerikát, "felélénkíti az olvasók szürkeállományát" és formálja a világ közvéleményét. A nagy cél érdekében 1922 telén 55 dollárért szobát és bútort béreltek, kilincselni kezdtek és nekiláttak a szerkesztői munkának. Hadden szellemes gondolkodású alkata, bátor és meglepő stílusa jól párosult Luce kielégíthetetlen kíváncsiságával és megingathatatlan értéktudatával. Igyekeztek, hogy a híreket emberek szájába adva, élményszerűen adják tovább, s megszólaltassák koruk ünnepelt hírességeit, beleértve a politikusokat is.

A Time címlapján évtizedeken keresztül egy-egy híresség portréja volt látható, az első címlaparc a republikánus Joseph G. Cannon volt, aki korábban a képviselőház elnökeként szerzett politikai hírnevet. A lapot 1927 óta díszítik a piros kerettel, kivételt csak egyetlen egyszer, 2001. szeptember 11-én tettek, amikor komor fekete keret szimbolizálta a gyászt.

A Time találmánya a 83 éve megválasztott az "Év embere": a díjazott olyan személy vagy csoport lehet, akik az adott évben a leginkább befolyásolták (nem feltétlen pozitív értelemben) a világ eseményeinek alakulását. A kitüntető címet 1983 januárjában a személyi számítógép kapta, 1999-ben Albert Einsteint az "Évszázad emberének" választották. Több "ismétlő" is akadt, mint például Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill, Harry S. Truman, Dwight D. Eisenhower, Ronald Reagan, Teng Hsziao-ping (Deng Xiaoping), Mihail Gorbacsov. Nagy vitát kavart, amikor Adolf Hitlert vagy Joszif Sztálint választották az év emberének, tavaly Vlagyimir Putyin "győzelme" váltott ki heves indulatokat.
Henry Luce 1969-ben bekövetkezett halálakor a Time Inc. már médiabirodalom volt, ide tartozott a sajtófotózás izgalmas orgánumává alakult Life Magazin, a Fortune és a Sports Illustrated is).

1989-ben Time Inc. és a Warner Communications Inc. egyesülésével a világ legnagyobb tömegkommunikációs és szórakoztatóipari vállalatbirodalma jött létre, amelynek tevékenysége felöleli a lapkiadást, a kábeltelevíziózást, a lemezkiadást, a filmforgalmazást, a digitális és interaktív médiát, az online kereskedelmi szolgáltatásokat, éves bevétele kétszer nagyobb, mint bármely versenytársáé. A Time magazinnak ma már kanadai, londoni székhelyű európai, Hongkongból irányított ázsiai és Sydneyből irányított ausztráliai és csendes-óceáni kiadása is van, s megelőzve a nagy vetélytárs Newsweeket 3,4 millió példányszámban kerül az olvasókhoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását